Samsungi kasum kukkus üle poole võrra

Rait Piir
, reporter
Copy
Samsung Galaxy Note 10+ 5G.
Samsung Galaxy Note 10+ 5G. Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Lõuna-Korea suurim ettevõte Samsung Electronics teatas, et prognooside järgi langes nende kolmanda kvartali tegevuskasum varasema aasta sama perioodiga võrreldes 56,2 protsenti. Valusa kukkumise taga on eelkõige vilets globaalne nõudlus mälukiipide järele, mis moodustab suurima osa elektroonikahiiu ärist. 

Samsungi tegevuskasum oli kolmandas kvartalis kõigi eelduste kohaselt umbes 7,7 triljoni woni (6,4 miljardit dollarit). Samsungi kolmanda kvartali käive langes prognooside järgi eelmise aastaga võrreldes 5,3 protsenti 62 triljoni woni peale (51,8 miljardit dollarit). Täpsemad numbrit avaldab ettevõte selle kuu lõpus. 

Võrreldes selle aasta teise kvartaliga kasvas Samsungi tegevuskasum 16,7 protsenti ja käive 10,5 protsenti. Kasv tuli peamiselt senisest edukama nutitelefonide müügi pealt, mis on samuti viimastel aastatel kehvemaks jäänud. Samsungi telefonimüük kasvas eelkõige tänu USA kehtestatud sanktsioonidele Hiinale, mis nõrgestasid Samsungi suurimat rivaali mobiiliturul Huaweid. 

Kiiresti laienev Huawei on üritanud viimastel aastatel haarata Samsungilt maailma suurima mobiilitootja tiitlit. Kui vahepeal näis, et see võib tõepoolest juhtuda, siis USA president Donald Trumpi poliitika tegi Hiina elektroonikahiiglase ambitsioonidele lõpu peale. Kõige valusama hoobi andis Huaweile ligipääsu kaotamine Androidi operatsioonisüsteemile ja paljude analüütikute sõnul on sellest kõige enam kasu lõiganud Samsung. 

Sellegi poolest suudab Huawei mõnedes regioonides müüki endiselt kasvatada: kõige edukamaks turuks on kujunenud Huaweile Ida-Euroopa (sealhulgas ka Eesti), kus Hiina ettevõtte mobiilimüük kasvas teises kvartalis koguni 21 protsenti võrreldes varasema aasta sama perioodiga. 

Mõnede analüütikute hinnangul võib Samsungi edukas kolmanda kvartali mobiilimüük teha paljuski tasa kiibiäri nõrkuse. Tegu on mõnevõrra üllatava arenguga, sest tavaliselt on Samsungi peamised sissetulekud tulnud siiski mälukiipide (NAND ja DRAM) tootmisest ning mobiilimüük on viimastel aastatel üha enam kokku tõmbunud.

Kolmanda kvartali mobiilimüügile aitas muuhulgas kaasa ka uue lipulaevaks oleva telefoni Galaxy Note 10 suhteliselt tugev müük. Senisest paremini müüvad ka Samsungi kõige odavamad nutitelefonid, mis peegeldab tarbija muutunud eelistusi ajal, mil globaalne majandus jahtub maha ning tarbimine langeb kõigis sektorites. 

Samsung prognoosib hetkel, et mälukiipide müük hakkab neljandas kvartalis paranema, sest madalad laovarud lükkavad hinnad üles. 

Samsungi aktsia tõusis pärast majandusprognoosi avaldamist 1,36 protsenti, sest analüütikud ja investorid olid oodanud märksa viletsamat tulemust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles