Eesti esimese tuumajaama analüüs valmib jaanuariks

BNS
Copy
Fermi Energia ja GE Hitachi allkirjastasid koostööleppe. Pildil vasakult moodulreaktori BWRX-300 juhtivinsener Chris Dahlgren, GEH tuumajaama projektide asepresident Jon W. Ball, Fermi Energia juht Kalev Kallemets, Douglas MacDonald ja Dale Fennell.
Fermi Energia ja GE Hitachi allkirjastasid koostööleppe. Pildil vasakult moodulreaktori BWRX-300 juhtivinsener Chris Dahlgren, GEH tuumajaama projektide asepresident Jon W. Ball, Fermi Energia juht Kalev Kallemets, Douglas MacDonald ja Dale Fennell. Foto: Fermi Energia

GE Hitachi (GEH) ja Fermi Energia allkirjastasid leppe, mille eesmärk on analüüsida Eestisse väikese moodulreaktori rajamise majanduslikku teostatavust, asukohavalikut ning hinnata siinset regulatiivset raamistikku, analüüsi avaldab Fermi Energia jaanuari lõpus.

GEH ja Fermi Energia allkirjastasid ühiste kavatsuste protokolli väikse moodulreaktori BWRX-300 võimalikuks kohaldamiseks Eestis. BWRX-300 on 300-megavatise võimsusega loomuliku ringlusega ning passiivjahutusega keevveereaktor, mille aluseks on Ameerika Ühendriikide Tuumaregulatsiooni Komisjoni poolt litsentseeritud reaktoritüüp ESBWR. 

«Väike moodulreaktor BWRX-300 on läbimurdetehnoloogia, mis on kulutasuvuse poolest konkurentsivõimeline maagaasi ning taastuvenergiaga ning oleks meie hinnangul ideaalne lahendus Eesti süsinikuheitmeteta energiavarustuse jaoks,» ütles GEH tuumajaama projektide asepresident Jon Ball pressiteates.

«Eesti peab oma energiasõltumatuse säilitamiseks ning kliimaneutraalsuse saavutamiseks tõsiselt kaaluma uue põlvkonna väikeste tuumareaktorite kasutuselevõttu,» ütles Fermi Energia juhatuse esimees Kalev Kallemets.

«Keevveereaktorid on Põhjala riikides aastakümneid ohutult, töökindlalt ja ökonoomselt töötanud, olles seejuures olulisteks suuremahulisteks süsinikheitmeta energia allikateks. BWRX-300 reaktor muudab selle tehnoloogia 21. sajandi avatud elektriturul konkurentsivõimeliseks ja teostatavaks investeeringuks,» lisas ta.

Tulenevalt olulisest tehnilisest lihtsustusest hindab GEH, et BWRX-300 nõuab 60 protsenti vähem kapitalikulu megavatt-võimsuse kohta kui teised väiksed moodulreaktorid või olemasolevad suured tuumareaktorid.  

GEH on veendunud, et põhinedes ESBWR tüübi litsentsil, kasutades sertifitseeritud kütust, kontrollitud komponente ja varustusahelat ning rakendades ehitust lihtsustavaid uuendusi, on BWRX-300 poolt toodetava elektri hind konkurentsivõimeline näiteks Ühendriikides maagaasist toodetud elektriga, millel puuduvad süsinikdioksiidi maksud.

Fermi Energia avaldab Eesti, Soome ja Belgia spetsialistide koostatava teostatavusanalüüsi «Väikse moodulreaktori sobivus Eesti elektrienergia varustuskindluse ja kliimaeesmärkide täitmiseks» Tallinnas toimuval konverentsil järgmise aasta 28. jaanuaril.

GE Hitachi on 2007. aastal moodustatud tuumaenergeetika suurfirmade General Electric ja Hitachi ühisettevõte, mis on rajanud 70 keevveereaktorit üle maailma. GE disaini alusel on rajatud ka Rootsi Oskarshamni ja Forsmarki ning Soome Olkiluoto 1 ja 2 reaktorid.

Veebruaris asutatud Fermi Energia suuromanikeks on 40-protsendilise osalusega Eesti Geoloogiateenistuse endine asedirektor Kalev Kallemets, 26 protsendiga Eesti Energia endine juht Sandor Liive ning 20 protsenti kuulub Henri Ormusele, kes on lõpetanud Rootsi kuningliku tehnoloogiainstituudi tuumaenergeetika programmi. Omanikeringi kuuluvad ka Mati Jeltsov, Kaspar Kööp ja Mait Müntel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles