Veerand Eesti inimestest arvab, et nad ei jää kunagi pensionile (3)

PM Majandus
Copy
Pensionär euromüntidega. Pilt on illustreeriv
Pensionär euromüntidega. Pilt on illustreeriv Foto: Karlheinz Schmidlehner/Panthermedia/Karlheinz Schmidlehner

Veidi enam kui veerand Eesti inimestest arvab, et nad ei jää kunagi vanaduspensionile. Need, kes plaanivad siiski pensionile jääda, prognoosivad, et see juhtub alles pärast 70-aastaseks saamist, selgub Luminori uuringust.  

Pessimistlikumad on nooremad, mehed ja vene emakeelega inimesed. Kuni 36-aastastest leiab umbes veerand, et nad ei jää kunagi pensionile. Vanemas vanusegrupis usub samamoodi veerand vastanutest.

Luminor Pensions Estonia juhatuse liige Martin Rajasalu ütles, et neid tulemusi võib tõlgendada mitmeti. «Ilmselt on neid, kes ise ei plaani või ei soovi pensionile jääda, kuid vastanute seas on suure tõenäosusega ka inimesi, kes arvavad, et pensioniiga võib tulevikus tõusta nii palju, et nad lihtsalt ei ela piisavalt kaua,» selgitas ta.

Uuringu andmetel peavad väga vähesed Eesti inimesed siinset pensionisüsteemi õiglaseks. Sellise väitega nõustub vaid 7 protsenti vastanutest. Ning vaid 3 protsenti arvab, et Eesti pensionisüsteem katab nende pensionipõlve vajadused.

Võrreldes Luminori kahe aasta taguse elanikkonna uuringuga on need näitajad siiski mõnevõrra paranenud: tollal tundis 2 protsenti rahvastikust, et pensionisüsteem on õiglane ja katab pensionipõlve vajadused.

Luminori uuringu vastused koguti kvantitatiivse veebiküsitluse abil käesoleva aasta juunis ja juulis. Eesmärk oli selgitada välja, kuidas inimesed Eesti pensionisüsteemi suhtuvad ja mida nad sellelt ootavad. Uuringus osales 1599 Luminor Pensions Estonia II pensionisamba klienti.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles