Linn ostis miljardi eest kortereid, et üürihindu langetada (6)

BNS
Copy
A general view shows the skyline of the East city center with the TV tower in Berlin, Germany, November 6, 2018.    REUTERS/Fabrizio Bensch
A general view shows the skyline of the East city center with the TV tower in Berlin, Germany, November 6, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Berliini ametivõime tabas reedel kriitikarahe seoses pea miljardi euro kulutamisega 6000 erastatud munitsipaalkorteri tagasiostmiseks, et üürihindu langetada.

Neljapäeval teatavaks tehtud leppe järgi ostab riigifirma Gewobag tagasi 6000 munitsipaalkorterit, mis ehitati aastatel 1960–1990 ja hiljem erastati.

Plaan läheb maksma 920 miljonit eurot, mis on üle kahe korra enam kui 405 miljonit eurot, millega linn korterid 2004. aastal maha müüs, vahendas Saksa meedia.

Berliini meer Michael Müller ütles, et plaani eesmärk on hoida viimase kümne aastaga kahekordistunud üürihinnad stabiilsena.

Gewobagi juhatuse liige Markus Terboven ütles, et leping kinnisvarafirmaga Ado Properties tõstaks riigifirma eluasemete arvu «umbes 68 000 korterini ja tagaks elupinna enam kui 10 000 Berliini üürnikule».

Parempopulistlik partei AfD kritiseeris seda kui raharaiskamist ning ärimeelne erakond FDP süüdistas Gewobagi ja Berliini kohalikku valitsust «kinnisvaraspekulatsioonis osalemises».

«Gewobag on nüüd miljoneid võlgu, ilma et see oleks loonud ruutmeetritki uut elupinda,» sarjas FDP Twitteris.

Paar kuud tagasi ostis Berliin eraomanikult samal eesmärgil tagasi 670 korterit Karl Marxi puiesteel.

Aina kerkivad kinnisvarahinnad on Berliinis põletav teema ja osa kohalikke propageerivad äärmuslikke lahendusi, sealhulgas elupindade omanikelt ära võtmist.

See põhjustas Berliini linnavalitsuses hirmu ning juunis nõustus see koostama eelnõu, mille järgi külmutatakse üürihinnad järgmisest aastast viieks aastaks.

Eelnõu, mis on endiselt koostamisel, ennetaks 1,5 miljoni korteri üürihinna tõusu, teatas kohalik valitsus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles