Kuidas ettevõtteid börsilt ära viiakse?

Copy
Aasta tagasi toimunud Olympic Entertainment Groupi (OEG) aktsionäride erakorralisel üldkoosolekul otsustati, et Olympic ühendatakse Odyssey Europe ASiga ning ülevõtmishinnaks pakuti 1,40 eurot aktsia kohta. Ülevõtmispakkumise hind põhjustas mitme aktsionäri seas nurinat.
Aasta tagasi toimunud Olympic Entertainment Groupi (OEG) aktsionäride erakorralisel üldkoosolekul otsustati, et Olympic ühendatakse Odyssey Europe ASiga ning ülevõtmishinnaks pakuti 1,40 eurot aktsia kohta. Ülevõtmispakkumise hind põhjustas mitme aktsionäri seas nurinat. Foto: Andras Kralla/Äripäev

Aasta tagasi Olympicule ja hiljuti Baltikale tehtud ülevõtmispakkumine tekitas investorites hulga küsimusi selle kohta, millistel tingimustel ja millise hinnaga saab investoritelt aktsiaid üle võtta. Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots selgitab, mida kujutavad endast aktsiate ülevõtmispakkumine ja ülevõtmine.

Börsid on aidanud omavahel ühendada ideid ja kapitali juba üle 400 aasta. Börside ja väärtpaberiturgude usaldusväärsus sõltub suures osas investorikaitsest ning turu läbipaistvusest ja õiguskindlusest, samuti vastavusest heale turutavale.

Kõige olulisem aspekt, mis eristab nii-öelda tavalisi ehk mitteavalikke ettevõtteid börsiettevõtetest, on avalik kauplemine väärtpaberitega. Avaliku kauplemise võimalusega on seotud investorite õigused ja huvid ning sellest tuleneb omakorda ka börsi kui turukorraldaja eriline roll investorikaitsel.

Väärtpaberituru riiklikku järelevalvet teostab Eestis finantsinspektsioon, mille eesmärk on kaitsta ja edendada kogu finantssektori stabiilsust ning usaldusväärsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles