Kinnisvarabüroo: muretsetakse raha pärast, mida inflatsioon vaikselt järab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta kinnisvaraturul möödus paremini kui eelmine
Aasta kinnisvaraturul möödus paremini kui eelmine Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vaba raha kinnisvarasse paigutamisel oldi tänavu palju altimad kui paaril eelneval aastal. Uus-Maa kinnisvarabüroo elamispindade tegevjuhi Elari Tamme sõnul on näha, et inimesed otsivad häid kortereid, kuhu oma raha paigutada.

See aasta kinnisvaraturul möödus tema sõnul paremini kui eelmine. Kogu Eesti lõikes oli tehinguid enam ning kui mullu kerkis ostu-müügitehingute hulk üle 3000 vaid kahel kuul, siis käesoleval aastal on see nii olnud juba augustist alates. Sel aastal oli aktiivne ka uusarenduste turg ning hoo sai sisse üürimine. Vaba raha kinnisvarasse paigutamisel oldi palju altimad kui paaril eelneval
aastal. Ka laenuturg muutus hoogsamaks.

«Muretsetakse raha pärast, mis seisab pangaarvel ja mida inflatsioon vaikselt järab. Selgelt on näha, et inimesed otsivad aktiivselt häid kortereid, kuhu oma raha ära paigutada, võttes selleks ka laenu lisaks. Magalates ostetakse kortereid tihti ka pangalaenuta. Lihtsalt selleks, et vaba raha väikesesse korterisse panna ja see siis välja üürida. Ütleksin, et investeerimise osas oli käesolev aasta mullusest aktiivsem,» nentis Tamm.

Midagi väga rõõmustavad kinnisvaravaldkonnas aga ei ole kuna tööpuudus ja väljaränne on suured ning ka olukord maailma majanduses ei ole kiita. Mullu jäi oodatust väiksemaks ka välisinvestorite huvi Eestimaise kinnisvara vastu.

«Välisinvestorid on ettevaatlikud ja raha kergelt ei lehvita. Ostsid need, kel on Tallinnaga töine või eluline side. Investeerisid need, kes tunnevad siinseid olusid väga hästi. Buumiaegseid läbisõitjaid polnud.»

Eelolevalt aastal on Tamme sõnul märksõna ettevaatlikus, seda aga ennekõike investeeringut tehes. «Kodusid ostetakse igal ajal ning üüriturg jätkab aktiivselt arengut. Kinnisvara on kindel investeering ning seda peaks mõistma pikas perspektiivis. Üheksa korda mõõda, üks kord lõika,» rääkis ta.

«Kõige hullem on stagnatsioon ning pidev tarbimise langus. Praegu on ajad sellised, et ega üle kolme kuu ette prognoosida ei tahaks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles