Kokku varisenud reisifirma Thomas Cooki juhtide suhtes algatatakse uurimine

Rait Piir
, reporter
Copy
Cancuni lennujaamas tekkisid pärast Thomas Cooki pankroti teadet tohutud järjekorrad.
Cancuni lennujaamas tekkisid pärast Thomas Cooki pankroti teadet tohutud järjekorrad. Foto: JORGE DELGADO / REUTERS

Suubritannia ettevõtlusministeerium palus riiklikul likvideerijal algatada eraldi uurimine esmaspäeval lagunenud riigi vanima ja suurima reisifirma Thomas Cook juhtide pikaajalise tegevuse suhtes.

Ettevõtlusminister Andrea Leadsom tahab teada, kas Thomas Cooki eksjuhtide pikaajaline tegevus kahjustas ettevõtte laenuandjaid ja pensioniprogramme. Tema päringu taga on kuuldused sellest, et reisifirma juhid teenisid hiiglaslikke palku, vaatamata ettevõtte majanduslikult keerulisele olukorrale. 

Thomas Cooki juhtivtöötajad on teeninud pärast 2014. aastat kokku umbes 20 miljoni naela ulatuses palku. Peaminister Boris Johnson küsis esmaspäeval, kas ettevõtete juhid peaksid maksma endale suuri rahasummasid ajal, mil nende juhitud firma läheb «rentslist alla».  

Riiklikul likvideerijal on õigus kehtestada inimestele kuni 15 aasta pikkune ettevõtte juhtimise keeld, kui uurimine paljastab, et nad kuritarvitasid oma positsiooni. Tõsisematel juhtudel teavitab likvideerija ka politseid, mis puhul võidakse alustada kriminaalmenetlust. 

Leiboristide variminister John McDonnell nõudis esmaspäeval, et Thomas Cooki juhid peaksid maksma tagasi kõik oma boonused.

Reisfirma tegevjuht Peter Fankhauser on avaldanud juhtunu üle sügavat kahetsust ja ütles esmaspäeval, et nad töötasid «kurnatuseni» ettevõtte päästmise nimel. 

Mis juhtus?

Esmaspäeval kukkus kokku 178-aastane kuulus Briti reisifirma Thomas Cook, jättes üle maailma lõksu ligikaudu 600 000 turisti, kellest 150 000 on Briti kodanikud. 

Viimase hetke kõnelused Briti valitsusega kukkusid pühapäeva õhtul läbi ja ettevõte läks kohe sundkorras likvideerimisele. Nüüd ootab Suurbritannia valitsust ees riigi ajaloo suurim rahuaja repatrieerimine, sest riigirahakoti toel tuleb koju tuua umbes 150 000 inimest. See läheb tõenäoliselt maksma kümneid miljoneid naelu.

Briti transpordiminister Grant Shapps teatas, et ministeerium on rentinud üle 40 tšarterlennuki, et tuua Briti turistid tasuta koju. Päästeoperatsioon koodnimega Matterhorn algas juba pühapäeval, kui tühjad lennukid saadeti üle kogu maailma laiali. Valitsus hakkab ühtlasi kontakteeruma hotellidega, et maksta kinni paketi korras soetatud majutust. 

Viimati viis Briti valitsus läbi nii suure repatrieerimise 2017. aastal, mil kokku kukkus lennufirma Monarch Airlines. Päästeoperatsioon läks toona maksma umbes 60 miljonit naela. 

Thomas Cooki lagunemise tõttu kaotab üle kogu maailma töö ligemale 22 000 inimest, kellest 9000 paiknevad Suurbritannias. Reisifirma teenindas keskeltläbi 19 miljonit inimest aastas 16 riigis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles