Venemaalt tulnud karu Proša hakkab kunagi elama Marimaa metsades

BNS
Copy
Polja ja Proša suve algul Valgas.
Polja ja Proša suve algul Valgas. Foto: Monika Kaur/Eesti Jahimeeste Selts

Venemaalt Eestisse tulnud ja Valgamaal kinni püütud karu Proša hakkab ilmselt elama Marimaa metsades, kui Vene pool enda paberimajanduse korda saab ja Tallinna Loomaaed eluka neile üle annab.

«Usun, et Proša Venemaale üle andmiseni kulub veel umbes kuu,» ütles BNS-ile loomaaia direktor Tiit Maran. «Jube raske on ennustada, alguses räägiti siin kahest nädalast, siis räägiti kolmest kuust, aga mina tahan võimalikult kiiresti temast lahti saada, aga see sõltub paberimajanduisest.»

Marani sõnul elab augusti keskel kinni püütud Proša endiselt Tallinna Loomaaias isolatsioonis, kuid teda lastakse ka vahel õue jalutama. «Ootab seda aega, millal ära viiakse. Siis ta on kuu aega Venemaal karantiinis ja siis läheb loodusesse. Venelaste jutu järgi hakkab ta elama Marimaal,» rääkis Maran.

Loomaaia direktori sõnul on Vene pool dokumentidega päris kaugele juba jõudnud. «Olukord on pentsik, sest karu on meile tulnud ju ilma paberiteta. See on ebastandardne olukord ja see komplitseerib paberite vormistamist. Sõltub paljudest asjadest ja tuleb ka paika panna, kuidas täpselt loom Venemaale viiakse. See on kõikunud siia-sinna - kas lennu- või maatranspordiga, aga ilmselt ikka mööda maad,» rääkis Maran. «Kõik mis lähevad tavakanalitest välja osutuvad üllatavalt veidrateks. Neid asju on Vene poolega lahendada õige mitmeid, aga õnneks paistab Vene pool olema heatahtlik ja soovib neid lahendada.»

Koos Prošaga tuli Venemaalt Eestisse ka tema õde Polja, kuid teda pole enam Eestis nähtud. Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko ütles reedel BNS-ile, et ametini pole Polja kohta mingeid teateid jõudnud. «Ma ei tahaks midagi lõplikku veel arvata - igatajes kui ta välja ilmub, siis me saame ta kätte. Võib eeldada, et ta on kuskile läinud või on midagi muud temaga juhtunud. Nähtud teda pole ja ühtegi signaali temast pole. Mis ei tähenda, et ta kunagi ei võiks välja ilmuda, aga tõenäosus üha väheneb,» rääkis Rakko.

Augusti alguses liikusid Valgamaal Venemaalt orvuks jäänud karupoegade päästekeskusest jalga lasknud karud Polja ja Proša. Karud tulid inimeste lähedusse ja muutusid neile ohtlikeks ning vaid Venemaa spetsialistide palvel ei lastud neid maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles