Türi mehe kodust leiti ebaseaduslikke relvi, lõhkeseadeldis ja lahingumoona

Postimees
Copy
Relvad.
Relvad. Foto: Picasa / Caters News Agency/Scanpix

Prokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse 27-aastast meest tulirelva, relva helisummuti, lõhkeseadeldise ning lahingumoona ebaseaduslikus käitlemises ning tuttava mehe ähvardamises.

Süüdistuse järgi müüs varem kriminaalkorras karistatud Mikk Merisalu 2018. aasta sügisel jalaväevastase miini, teadmata, et tegu on õppemiiniga, mis tegelikult lõhkeainet ei sisalda. Samuti müüs ta lõhkeainet sisaldava elektridetonaatori ja käsigranaadi, ning pakkus müüa üht siledaraudset ning üht vintpüssi.

Merisalu kasutuses olnud ruumidest leiti lõhkeainet sisaldav imitatsioonipadrun ning veel üks detonaator, kaks gaasipüstolit, püstolkuulipilduja relvaraud ning helisummuti.

Samal, Türi vallas asuval aadressil leiti keelatud lõhkeaineid, detonaatoreid ning detoneer- ja süütenööri ka Miku tuttava, varem karistamata 58-aastase Mati juurest. Matit süüdistab prokuratuur sama kriminaalasja raames suures koguses lõhkeaine valdamises ning lõhkeseadeldise oluliste osade käitlemises.

«Vaadates minevikku on näha, et Mikk Merisalu käitumises kordub sarnane kuritegeliku käitumise muster, millega käivad kaasas vägivallateod ning ebaseaduslikud tulirelvad. Käesolev kriminaalasi näitab, et muster on jätkunud ja läinud ohtlikumaks,» ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe. «Ette heidetud kuriteod oli iseäranis ohtlikud just seetõttu, et lõhkeainet hoiti 5-korruselise kortermaja keldris ja Merisalu oli valmis nii lõhkeseadeldisi kui relvi raha eest levitama. Seda arvesse võttes ei näe prokuratuur teist võimalust kui taotleda kohtult süüdimõistmist ja reaalset vangistust,» ütles prokurör.

Mikk Merisalu on varem kriminaalkorras karistatud avaliku korra raske rikkumise eest relvaga ähvardades ning tulirelva ja laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest. Märtsis 2018 karistas kohus teda 3 aasta pikkuse tingimisi vangistusega 3 aasta pikkuse katseajaga. Merisalu vahistati tänavu märtsis pärast seda, kui ta nimetatud rikkumiste eest määratud katseajal Türil Pikal tänaval tuttavat meest klaaspudeliga lüüa ähvardas.

Süüdimõistmisel karistatakse lõhkeseadeldise, lahingumoona ja nende oluliste osade ebaseadusliku käitlemise eest kahe- kuni kümneaastase vangistusega, kui tegu on korduv, siis viie- kuni viieteistkümne aasta pikkuse vangistusega. Tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona korduva ebaseadusliku käitlemise eest karistatakse kuni viieaastase vangistusega; tulirelva summuti omamise eest kuni aastase vangistusega. Tapmise või tervisekahju tekitamisega ähvardamise eest karistatakse süüdimõistmisel kuni aastase vangistusega. Lõhkeaine suures koguses käitlemise eest karistatakse süüdimõistmisel kahe- kuni kümneaastase vangistusega.

Kaitsepolitsei Lääne osakonna direktor Veiko Germann rõhutas, et kui keegi teab võimalikust ebaseaduslikust lõhkeaine või relvadega toimetamisest, tuleb sellest kohe teada anda. «Kui ikka on kahtlus või teate, et keegi tegeleb kusagil seadusevastaselt lõhkeaine või relvadega, siis tasub sellest kindlasti kohe kaitsepolitseid teavitada,» sõnas Germann. «Igasugune lõhkeaine ebaseaduslik käitlemine paneb ohtu inimeste elu. Kui õigel hetkel infot ei jaga, võib pärast olla juba hilja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles