NO99 lavastus valiti 21. sajandi parimate sekka (2)

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Risto Kübar lavastuses «Three Kingdoms».
Risto Kübar lavastuses «Three Kingdoms». Foto: Ene-Liis Semper/NO99

Ajaleht The Guardian valis oma suures 21. sajandi kultuuriülevaates NO99 Euroopa identiteedist rääkiva lavastuse «Three Kingdoms» käesoleva aastasaja 50 parima teatrilavastuse hulka.

Vähesed teatrilavastused on tekitanud nii vastuolulisi tundeid, kui «Three Kingdoms», vahendab ajaleht. See tükk viis inimesed põnevale ja kummastavale reisile üle Euroopa. Nüüdseks on «Three Kingdoms» inspireerinud tervet uut Euroopa teatrilavastajate põlvkonda, kirjutab The Guardian.

Ajalehe sõnul mõjub ühtlasi «Three Kingdomsi» Brexiti-eelne Suurbritannia ja Euroopa omavaheliste suhete dekonstruktsioon praegu lausa kõhedusttekitavalt prohvetlikult.

NO99 kodulehel kirjutatakse näidendi kohta järgmist: «Viimastel aastakümnetel on palju räägitud Euroopa ja euroopluse tulevikust. On püütud vastata küsimusele, kas euroopluses on midagi ainuliselt olemuslikku – midagi, mida me mujalt ei leia. Muidugi on sellele vastatud nii, nagu on vastatud ka rahvuse olemuse otsijatele – midagi olemuslikku neis pole, on ainult ajalugu. Ja euroopluse ajalugu ongi tema ise: see on inimlikkuse, empaatia ja humanismi ajalugu. Aga ta ongi ainult ajalugu. Tsiviliseerituse kiht on kulunud õhukeseks. Piir inimese ja märatseva metslase vahel on kahanenud peaaegu olematuks. Õhtuti oma kahetoalises korteris magama heites kuuleme, kuidas seina tagant kostab naabri ulgu ja küünte kraapimist vastu krohvi. Enam ei lähe kaua. Nädal, paar. Siis langeb sein. Langeb illusioon meist kui tähenduslikest olenditest.»

«Three Kingdomsi» kirjutas Simon Stephens ja lavastas Sebastian Nübling. Kunstnik oli Ene-Liis Semper.

Laval olid Risto Kübar, Rupert Simonian, Ferdy Roberts, Nick Tennant, Gert Raudsep, Jaak Prints, Cigdem Teke, Sergo Vares, Mirtel Pohla, Lasse Myhr, Steven Scharf, Rasmus Kaljujärv, Tambet Tuisk.

«Three Kingdoms» esietendus Tallinnas, Teatris NO99 17. septembril, 2011. aastal.

Londonis esietendus tükk 2012. aasta mais.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles