Kas katastroof on käes: Huawei ei too oma uut tippmobiili Euroopas müügile (4)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Richard Yu esitlemas uut mobiili Mate30
Richard Yu esitlemas uut mobiili Mate30 Foto: MICHAEL DALDER / REUTERS
  • Huawei jättis avalikustamata mobiilide müügiletuleku aja ja põhitarkvara
  • Telefonil puuduvad Google'i äpid Maps, Play Store ja Gmail

Hiina tehnoloogiagigant Huawei esitles täna Saksamaal Münchenis maailma mobiiliseeria Mate30, millel puuduvad USA sanktsioonide tõttu põhilised rakendused ja mis ei pruugi Euroopas üldse müügile jõuda.

Täpsemalt esitleti seadmeid Mate30 ja Mate30 Pro ning viimase 5G-versiooni. Öeldi küll, välja, et seadmed hakkavad maksma vastavalt 799 eurot (8GB, 128GB), 1099 (8GB+256GB) ja 1199 eurot, ent mitte midagi ei öeldud nende turule saabumise aja ega koha kohta.

Küll aga teatas Huawei Eesti esindus pärast ürituse lõppu, et need mobiilid ei tulegi müügile Euroopas ega kuskil mujal, vaid ainult Hiinas. Milleks siis üldse anti välja seadmete hind eurodes ja miks toimus esitlus Saksamaal, jääb mõistatuseks. 

Õhtul teatas Huawei juba veidi täpsema info: «Mate30 seeria tuleb algul müügile Hiinas, on seal saadaval 26. septembrist ja eeltellimused avatakse 19. septembril. Aasia turgudele, sh Malaisias, Filipiinidel, Singapuris ja Tais tuleb telefon müügile pärast oktoobrit. Mate30 jõuab ka Euroopa turule, kuid turule tuleku kuupäevad pole veel kinnitatud – nende uudiste osas tuleb jääda ootama uusi teateid.»

USA poolt kevadel kehtestatud sanktsioonide tõttu ei ole neil tippmobiilidel enam sees Google Mobile Services (GMS) nimelist lahendust, mis tähendab ka Google Play äpipoe selles sisalduvate äppide toe puudumist. GMS on kogu Google'i ökosüsteemi alus. See tähendab, et Mate30 seeria mobiilides puuduvad loomulikult ka Google’i otsing, Google Maps, veebilehitseja Chrome, YouTube ja Gmail.

Google'i asemel on seadmetes lahendus Huawei Mobile Services ja selle äpipood Huawei App Gallery, mille sisu on Google'i teenusega võrreldes olematu. 

Samuti ei öeldud tänasel esitlusel sõnagi selle kohta, milline on seadme operatsioonisüsteem – on selleks vabavaraline vana Android või midagi muud.

Seadmete kasutajamenüüks on Huawei loonud tarkvaralise lahenduse nimega EMUI 10, millel on muu seas olemas tume versioon ning lõpuks ometi on loodud alati-sees ekraaniluku kuva, kus on alati nähtaval kell ja märguanded äppidelt.

Sellel on jätkuvalt Saksa legendaarse kaameratootja Leica kaasabil disainitud kaamerad, mis on paigutatud ringikujulisse moodulisse. Kolmest põhikaamerast peamine on tavamudelil 40-megapiksline lainurkkaamera(ava suurusega f/1.8), teine 16-megapiksline ultralainurkkaamera ja kolmas 8-megapiklsine telefoto kaamera. Põhikaamera on varustatud laserfookusega. Pro-mudelil on ka ülilainurk 40-megapiksline ja ava on veelgi suurem (f/1.6).

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Selfie-kaamera on varustatud sügavusanduri ja valgussensoriga, et tekitada hägustatud tausta. Mis puudutab videote tegemist, siis salvestab kaamera 4K-kvaliteedis liikuvat pilti ning olemas on ka ultraaeglase aeglustusega ning bokeh-efektiga video tegemise võimalus. Kaamera on varustatud tehisintellektiga pildistabilisaatoriga.

Ekraan on Pro-versioonil 6,53 tolline ja põhiversioonil isegi 6,62 tolline, kuvasuhe 18,4:9. Täielikult on kadunud ekraani külgedel asuvad mustad alad, küljekumerused on muudetud 88-kraadiseks.

Tõeliselt võimsad on seadmetel akud, Mate20 omal on mahutavas 4200 ja Pro akul 4500 mAh. Mõlemaid saab laadida ka juhtmevabalt ning nende abil saab laadida teisi seadmeid, nagu näiteks nutikellasid ja teisi mobiile.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Midagi täiesti uut: sellel seadmel puuduvad küljel helinupud: heli muutmiseks tuleb topeltklikkida toitenuppu, mille abil aktiveerub ekraanil virtuaalne helinupp.

Mõlemad seadmed on vee- ja tolmukindlad. Uue kattematerjalina on ühe versioonina saadaval «vegannahast» kattega seadmed. Kokku on värvivalikus kuues toonis seadmeid. Kasutada saab eraldi müüdavat Huawei puutepliiatsit.

Protsessoriks on seadmel Huawei enda toodetud uusim Kirin 990, millel on 5G-versiooni tarbeks sees ka 5G-modem ja kokku rekordilised 14 antenni. Kusjuures seadmes saab samaaegselt kasutada nii 4G- kui ka 5G SIM-kaarte.

Huawei tarbijatoodete üksuse juht Richard Yu tõdes tänasel üritusel, et Huawei mobiilide toodang on vahemikus jaanuarist kuni augustini kasvanud sel aastal 26 protsenti, võrreldes möödunud aasta sama ajaga. Aasta tagasi esitletud Mate20 seadmeid on näiteks maailmas müüdud enam kui 16 miljonit.

Samas on see vaid pool tõde: Euroopas on Huawei mobiilide müük aastaga näiteks veerandi võrra langenud.

Oma kokkuvolditavat mobiili Mate X hakkab Huawei Yu sõnul Hiina koduturul välja andma oktoobris.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles