Autotööstuse hiigelstreigil ei paista lõppu

BNS
Copy
General Motorsi streik
General Motorsi streik Foto: Mark Humphrey / AP

USA autofirma General Motorsi ja selle streikivate töötajate kõnelused kestsid hiliste öötundideni, kuid streigile need lõppu ei toonud.

Ametiühingu United Auto Workers (UAW) 49 000 liiget alustasid esmaspäeval streiki ja peatasid seeläbi enam kui 50 tehase ja laohoone töö. Tegu on esimese suurema tööseisakuga General Motorsis enam kui kümne aasta jooksul.

Ametiühingu pealäbirääkija ütles kirjas firmale, et streigi oleks saanud ära hoida, kui firma oleks oma hiljutise pakkumise teinud varem.

Pühapäeval saadetud kiri vihjas, et ettevõtte ja tööliste erimeelsused ei ole nii suured kui algul viidati. Läbirääkimised jätkusid esmaspäeval Detroidis.

«Oleme pettunud, et ettevõte esitas meie silmis oma esimese tõsise pakkumise vaid kaks tundi enne lepingu aegumist,» ütles UAW asepresident Terry Dittes kirjas GM-i asepresidendile Scot Sandefurile.

Läbirääkimistel on veel lahendamata mitu olulist küsimust, nende seas palgatõus, uute töötajate palk, töökohtade tagamine, kasumi jagamine ja ajutiste tööliste kohtlemine, kirjutas Dittes.

«Me oleme valmis kohtuma nii sageli kui vaja ja nii kaua kui vaja, et jõuda leppeni, mis kohtleb meie liikmeid õiglaselt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles