Martin Helme peab vajalikuks Euroopa Liidu eelarvereeglite ümbervaatamist (39)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Rahandusminister Martin Helme.
Rahandusminister Martin Helme. Foto: Erik Tikan/Postimees Grupp/scanpix Baltics

Rahandusministri Martin Helme (EKRE) arvates võiks ümber vaadata Euroopa Liidu eelarvereegleid ja mida eelarvedefitsiiti arvutades arvesse võetakse. 

Laupäeval tuli Itaalia rahandusminister Soomes eurorühma ning Euroopa Liidu majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu mitteametlikul kohtumisel välja ideega, et katsuda partnerite peal mõtet ELi eelarve reegleid lõdvendada, sellega soovis Itaalia endale suuremat iga-aastast eelarve miinust, edastas ERRi «Raadiouudised».

Rahandusminister Martin Helme tõdeb, et konkreetseid numbreid välja ei käidud. «Oli küll Komisjoni enda poolt tehtud analüüs Eurooa Liidu eelarvereeglite kohta, et kas nad on oma eesmärke täitnud. Üldine tõdemus oli, et tegelikult väga suures osas mitte,» ütles Helme ja selgitas, et need reeglid tehti nende riikide pärast, kelle eelarve oli kogu aeg miinustes ja võlg kogu aeg kasvas. «Ja just neid riike ei ole tegelikult eelarvereeglid joonele aidanud,» sõnas minister. 

Ka praegu lubatakse väiksema võlakoormusega riikidele pisut suuremat defitsiiti. Samas on riikidevahelised erinevused küllalt väikesed ning maksimaalne lagi on kõigil ühine. Kuigi eelarvemiinust üle kolme protsendi SKTst ei tohi endale keegi lubada. 

Ministri arvates aitaks Eestit see, kui riike eraldi vaadataks. «Eesti võlakoormus on kaheksa protsenti SKTst: ei tohi investeeringuid teha, ei tohi võlakoormust suurendada, ei saa oma majandusbaasi kasvatada,» selgitas Helme, mis see Eestile tähendab. «Viimase näite juhul ei saa oma elanikkonna rikkust kasvatada, sest on vastu võetud reeglid, mis üheselt kõigi jaoks töötab nii, et võlg ei kasvaks,» rääkis rahandusminister. «Aga meile teeb see liiga, see ei luba meil järele jõuda Lääne-Euroopa riikide jõukuse tasemele, kes on suures osas oma majandust kasvatanud tänu sellele, et nad on saanud võlgu võtta ja investeeringuid teha. Meile oleks see väga oluline asi, kui me arvutust ja ennast teistmoodi vaataksime,» lausus minister ja lisas, et tema sõnul võiks ümber vaadata ka seda, mida eelarvedefitsiiti arvutades arvesse võetakse. 

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles