Venemaa on varunud enam kui 100 miljardi dollari väärtuses kulda (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Kullakangid.
Kullakangid. Foto: Edgar Su / REUTERS

Venemaa keskpank on viimastel aastatel ostnud kokku suurtes kogustes kulda, et vähendada oma sõltuvust USA dollarist ajal, mil kahe supervõimu vahelised suhted on üpris jäised. Kulla varumine on tasunud ennast ära, sest metalli väärtus kasvab jõudsasti.

Venemaa kullavarude väärtus tõusis möödunud aasta jooksul koguni 42 protsenti, saavutades väärtuse 109,5 miljardit dollarit. Kuld moodustab nüüd kõige suurema osa Venemaa varadest pärast 2000. aastat. Ka käesolev aasta tõotab tulla kulla väärtusele hea, sest USA-Hiina kaubandussõda nõrgestab globaalset majanduskasvu ja investorid vaatavad võimalikult stabiilsete varade poole. 

Venemaa on kogunud üle 2200 tonni kulda ja see moodustab hetkel 20,7 protsenti riigi kõigist varadest. Venemaa kullavarude suurus on riikide lõikes maailmas suuruselt viies. Riigi keskpank on ostnud ainuüksi juba selle aasta jooksul 106 tonni kulda – seda on 19 protsenti vähem, kui mullu samal perioodil, aga siiski märksa rohkem, kui on ostnud ükski teine riik. 

Ühtlasi ostis Venemaa möödunud aastal esimest korda rohkem kulda, kui ta ise kaevandas. 

Venemaa pole aga ainus riik, kes on asunud kulda kokku ajama. Viimastel aastatel on maailma suurimate kullaostjate hulka kuulunud ka Hiina, Kasahstan ja Poola. 

Venemaa keskpank hakkas esimest korda ostma kulda natukene üle 10 aasta tagasi, kui hinnad tõusid kiiresti. Kulla väärtus jõudis oma tippu 2011. aastal ja hakkas pärast seda langema, kuid Venemaa jätkas sellest hoolimata väärismetalli kokkuostmist. 

Kulla hind on kasvanud sellel aastal 18 protsenti ja maksab hetkel 1513 dollarit untsi kohta. 

Allikas: Bloomerg

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles