Uuring: eestlased ei tunne, et nad on pensioniks piisavalt kindlustatud

BNS
Copy
Pension
Pension Foto: Getty Images / AFP / Scanpix

Luminor Eesti pensioniuuringu kohaselt tunneb vaid 10 protsenti vastanuist, et neil on piisavalt varasid ja säästusid, et pensionipõlves toime tulla.

63 protsenti inimestest peab oma pensionipõlve kindlustamist väga oluliseks, kuid vaid ligi neljandik tunneb, et on selle kindlustamisele piisavalt mõelnud, teatas Luminor.

Uuringu kohaselt muutub pensionipõlve kindlustamine vanuse suurenedes inimestele ootuspäraselt järjest olulisemaks. 17–36aastaste vastanute hulgas peab seda tähtsaks 48 protsenti, kuid 37–60aastaste hulgas 69 protsenti ning vähemalt 61aastaste hulgas juba valdav enamik ehk 86 protsenti. 

Pensionipõlve kindlustamise olulisus ei peegeldu panga teatel aga inimeste kindlustundes. Vaid 10 protsenti vastanutest tunneb, et neil on piisavalt varasid ja säästusid, et pensionipõlves toime tulla. Kindlustunde protsent on madal kõikide vanusegruppide lõikes. Vastustest tuli välja ka soolõhe – meestest on enda hinnangul piisavalt varasid 13 protsendil, naistest vaid 8 protsendil.

«Uuringu tulemused näitavad, et kuigi pensioni kindlustamine on inimestele oluline, tunnevad nad end sellega seoses jätkuvalt nii-öelda lageda taeva all olevat. Kuigi suurimaks probleemiks on säästude vähesus, ei pühenda me sellegipoolest piisavalt aega oma vanaduspõlve planeerimiseks ja säästmiseks, nii et meie pensionipõlve unistused ka tegelikult reaalsuseks saaks,» ütles Luminor Pensions Estonia juhatuse liige Martin Rajasalu pressiteates.

Samas märkis ta, et Luminori kahe aasta taguse elanikkonna uuringuga võrreldes on nüüdseks enda hinnangul pensioni kindlustamisele mõelnud inimeste arv kahekordistunud.

«Nagu näha, on pensionireformi ümber toimuv arutelu tõstnud pensioniteema tähelepanu alla ja pannud inimesed rohkem mõtlema oma pensionisäästudele ning täiendavatele kogumisvõimalustele,» lisas Rajasalu.

Uuringu vastused koguti kvantitatiivse veebiküsitluse abil käesoleva aasta juunis ja juulis. Eesmärk oli selgitada hinnanguid riiklikule pensionisüsteemile ning mõista paremini inimeste ootusi ja meelsust seoses pensioniga. Uuringus osales 1599 inimest Luminor Pensions Estonia teise pensionisamba klientide seast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles