Suur tanklakett pääses biokütuse nõudest (7)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Alexela juhatuse liige Alan Vaht leiab, et konkurendid sokutasid seadusesse punkti, mis Alexela investeeringutele biogaasi tanklatesse vett peale tõmbab. Napi ajaga õnnestus Vahul riik ümber veenda.
Alexela juhatuse liige Alan Vaht leiab, et konkurendid sokutasid seadusesse punkti, mis Alexela investeeringutele biogaasi tanklatesse vett peale tõmbab. Napi ajaga õnnestus Vahul riik ümber veenda. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eestis leidub praegu üks tanklakett, kes ainsana kasutab võimalust täita biokütuse lisamise kohustus biometaaniga. Kui vahepeal ähvardas erand kaduda, siis napilt kuu jooksul suutis Alexela riigi siiski ümber veenda.

Kuu aega tagasi saatis majandusministeerium välja seaduseelnõu, mis oleks kohustanud kõiki Eesti tanklaid müüma bensiini või diislikütust, kus füüsilise biokütuse sisaldus liitris on vähemalt 6,4 protsenti. Lühidalt öeldes taheti tõmmata universaalne piir, kust ükski kütusemüüja allapoole kukkuda ei tohi.

See ajas harja punaseks Alexelal, kes on tänu suuremahulistele investeeringutele saanud vähemalt seni biokütuse segamise nõude asendada täielikult biometaani müügiga. Kuna metaan on CO2-vaba, vastavad nad riigi silmis keskkonna- ja kliimaeesmärkidele.

«See on täielik jama, isegi kuritegelik,» kurjustas kuu aega tagasi Alexela juhatuse liige Alan Vaht, kelle sõnul tahtis riik kägistada vaba konkurentsi ja luua kunstliku nõudluse etanooli ja biodiislikütuse järele, mis polevat sugugi nii keskkonnasõbralik.

Vahepealsel ajal kritiseeris Alexela riigi kavatsusi tuliselt meedias, kirjutas ministeeriumile pöördumisi ja käis ka ise kohtumistel kohal. Töö kandis vilja, kuna eile andis majandus- ja taristuminister Taavi Aas teada, et nad kaotavad pahandust tekitanud 6,4-protsendilise põranda nõude. Sisuliselt tähendab see seda, et Alexela saab säilitada praeguse olukorra ning jätkata ka järgmisel aastal biokomponendivaba diisli ja bensiini müümist.

Aas põhjendas meelemuutust sellega, et turult tuli signaale sooviga saada erandeid, mistõttu ta leidis, et teemat tuleks käsitleda laiemalt ja leida lahendus, mis võiks sobida ka erandite soovijatele. Uue ettepanekuga otsustab tarnija ise, kas täidab kohustuse osaliselt või täielikult füüsilise biokütuse abil või täidab eesmärgi statistikakaubandusega.

Aasa otsus ei tähenda seda, et biolisand tanklates saadavatest kütustest kaoks. Kuna erinevalt Alexelast pole teised kütusemüüjad biometaani investeerinud, peavad nemad Euroopa Liidust tulnud taastuvenergia eesmärgid ikkagi kas biodiisli või etanooliga täitma. Kuidas, mis ajal ja mis ulatuses nad seda teevad, on nende endi otsustada.

Järgmise aasta jaanuarist tõuseb biokomponendi osakaal 10 protsendini.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles