Rahandusministeerium: pensionid tõusevad järgmisel aastal kaheksa protsenti

BNS
Copy
Raha.
Raha. Foto: Sille Annuk

Rahandusministeeriumi teatel tõusevad pensionid tuleva aasta kevadel ligikaudu kaheksa protsenti.

“Kuna palgakasv on kiirem, kui me kevadel ootasime, oleme olulise komponendina tõstnud ülespoole pensioniindeksit. Järgmise aasta pensioniindeks on 1,08, mis tähendab laias laastus kaheksaprotsendilist pensionitõusu järgmisel kevadel,” rääkis rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Margus Täht eile ministeeriumi suvise majandusprognoosi esitlusel.

Täht lisas, et kasvanud on ka muud sotsiaalkulud, näiteks vanemahüvitis. “Oleme aluseks võtnud uue rahvastikuprognoosi, mis on eelmisega võrreldes optimistlikum – sünde rohkem, samas kulud riigieelarvele suuremad,” märkis analüütik.

Pensioniindeksi arvestamise aluseks on 80 protsendi ulatuses eelmise aasta sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise muutus ja 20 protsendi ulatuses eelmise aasta tarbijahinnaindeksi muutus. Nende muudatuste alusel tekib indeks, mille kinnitab vabariigi valitsus.

Indeksiga korrutatakse riiklike pensionite arvutamise aluseks olevaid näitajaid: pensioni baasosa ja aastahinnet, samuti rahvapensioni määra.

Tänavu aprillis tõusid pensionid keskmiselt 8,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles