Tööandja saab uuest aastast karistusregistrist töötaja tausta kontrollida

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmed.
Andmed. Foto: SCANPIX

Uuest aastast muutub karistusregister avalikuks ning sellega saavad tööandjad soovi korral töötajate kohta päringuid esitada.

1.jaanuarist tuuakse karistusregister siseministeeriumi juurest justiitsministeeriumi valitsemisalasse ja . registri avalikele andmetele tekib elektrooniline juurdepääs e-toimiku süsteemi kaudu.

Justiitsministeeriumi teatel ei muutu piiramatult avalikuks kogu karistusregistri info. Endiselt on piiratud juurdepääsuga alaealiste ja alla 200 euro jäävate väärteokaristuste andmed, samuti karistusregistri arhiiv.

Päringut saab esitada inimese täisnime ja isikukoodi alusel. E-toimiku vahendusel tehtavad päringud sarnanevad oma olemuselt muude isikute kohta tehtavate päringutega ja neile kohaldub elektroonilise päringu tasu. Ühekordne päring avaliku e-toimiku süsteemi kaudu maksab kuni 4 eurot.

Vastavalt karistusregistri seadusele on volituse alusel tehtud päringud päringutasuta. Kui töövõtja volitab e-toimiku keskkonnas tööandja esindajat (nt personalitöötajat) päringut tegema, siis saab tööandja kontrollida isiku tausta e-toimiku süsteemis tasuta. Volitus võimaldab tööandjal saada töövõtja kohta rohkem andmeid kui hariliku tasulise päringuga.

Päringuid saab teha ühekaupa, mis välistab masspäringud või otsingud kindla paragrahvi alusel. Iga päringu kohta jääb jälg – igaüks võib järele uurida, kes on tema andmeid karistusregistrist vaadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles