Uskumatu: Leedu käibemaksu puudujääk on kümme korda suurem kui Eestis (4)

PM Majandus
Copy
Käibemaksupettus
Käibemaksupettus Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Värskest Euroopa Komisjoni raportist selgub, et käibemaksulõhe on mahult Lätis kolm korda ja Leedus kümme korda suurem kui Eestis.

Käibemaksulõhe ehk käibemaksu alalaekumine, mis kujutab endast koguerinevust eeldatava käibemaksutulu ja tegelikult laekunud käibemaksutulu vahel, on eelmiste aastatega võrreldes mõnevõrra vähenenud, kuid püsib endiselt väga suur, teatas Komisjon.

Kui 2017. aastal hinnati maksmata käibemaksu kahju Eestis 122 miljonile eurole, siis Lätis oli sama summa tervelt 381 miljonit eurot. Leedus on aga sama summa müstilised 1,1 miljardit eurot.

28 Euroopa Liidu liikmesriigi hulgas oli Eesti oma tulemusega kolmas. Eespool on vaid Malta 13 miljoni ja Luksemburg 23 miljoni euroga.

Kokku läks Euroopa Liidus 2017. aastal kaduma koguni 137,5 miljardit eurot käibemaksu, mis moodustab 11,2 protsenti oodatud käibemaksulaekumistest.

Kõige vähem läheb hinnanguliselt käibemaksu kaduma Küprosel (0,6%) ja kõige rohkem Rumeenias (35,5%).

Eestis oli käibemaksulõhe 2017. aastal 5 protsenti, mis on 1 protsent vähem kui aasta varem. Lätis oli näitaja 15 protsenti, mida on 2 protsenti enam kui 2016. aastal. Leedu käibemaksulõhe on püsinud 25 protsendil alates 2015. aastast. Soome käibemaksulõhe langes aastaga 1 protsendi võrra 7 protsendile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles