Maroko pani tulusate lepete järel rändekraanid kinni (2)

Copy
Marokost teed alustanud migrandid teel üle Gibraltari väina Hispaaniasse.
Marokost teed alustanud migrandid teel üle Gibraltari väina Hispaaniasse. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaaniasse meretsi saabuvate põgenike arv on järsult langenud, kuivõrd Maroko on pärast tulusaid leppeid Madridi ja Brüsseliga hakanud paate peatama, ütlesid eksperdid.

Sel aastal on Hispaaniasse jõudnud 15 683 paadipõgenikku, mida on 45 protsenti vähem kui mullu esimesel kaheksal kuul, selgub Hispaania siseministeeriumi andmetest.

Hispaaniast sai pagulaste peamine sisenemispunkt Euroopasse 2018. aastal pärast seda, kui Itaalia sulges pagulastele oma sadamad ja Kreeka hakkas neid vastavalt 2016. aasta leppele Türki tagasi saatma.

Nüüd on olukord taas pöördunud ja suurem osa mereteed kaudu Euroopasse jõudvaid pagulasi saabub üle Vahemere idaosa Kreekasse, teatas Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM).

Maroko ametivõimud takistavad paate Hispaania poole teele asumast, samas kui varem neil lubati seda teha, ütles Andaluusia regiooni tsiviilkaardi liidu (AUGC) kõneisik Jose Encinas.

«Maroko merepolitsei on rakendanud meetmeid strateegilistes punktides, eriti põhjas,» ütles anonüümsust palunud rahvusvahelise organisatsiooni ekspert.

Mõttekoja CIDOB Põhja-Aafrika geopoliitika ekspert Eduard Soler ütles, et «Maroko on aru saanud, et rändekaart on väga tõhus survestamise tööriist». «Ajad, mil Maroko ja Hispaania suhted on keerulised, on kattunud migrantide saabumise kasvuga Hispaanias ja kui suhted on paranenud, on see kattunud migrantide saabumise dramaatilise langusega,» lisas ta.

Pagulastega laevade saabumine Hispaaniasse hoogustus eelmise aasta esimesel poolel enne peaminister Pedro Sancheze võimuletulekut. Ametisse asudes saatis ta ministrid Rabatti kõnelusi pidama ja novembris pidas ka ise kuningas Mohammed VI-ga läbirääkimisi.

Veebruaris järgnes sellele Hispaania kuninga Felipe VI riigivisiit Marokosse, kus sõlmiti 11 koostöölepet. «Sellele järgnes suur pagulaste voo langus. See ei tundu juhuslik. Maroko otsustas poliitikat muuta,» märkis Soler.

Veebruaris langes paadipõgenike arv 936-le, võrreldes mullu sama aja 4104 põgenikuga, selgus IOM-i andmetest.

«Kui Maroko tahab rohkem raha, avab see immigratsioonikraanid ja kui ta saab raha, siis ta sulgeb need,» ütles Encinas.

Hispaania kiitis augustis heaks 32 miljoni eurose abi Marokole, et illegaalset immigratsiooni tõkestada.

Juulis otsustas Madrid 26 miljoni euro eraldamise Maroko siseministeeriumile autode ostmiseks.

Enne kuningas Felipe riigivisiiti kiitis Euroopa Parlament heaks ka uue Maroko-EL-i kalandusleppe, mis soojendas Brüsseli ja Rabati suhteid.

Kolmapäeval Marokot väisanud Hispaania siseminister Fernando Grande-Marlaska kiitis kahe riigi politsei koostööd, mis on aidanud pagulasvoogu piirata.

EL eraldas mullu Marokole 140 miljonit eurot rändega võitlemiseks. «Ja seda tundub vähe,» ütles Hispaania asepeaminister Carmen Calvo läinud nädalal ja lisas, et Euroopa peaks Maroko jaoks enamat tegema.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles