Eesti passe asub tootma pealtnäha täiesti tundmatu ettevõte

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) valis Eesti passide järgmiseks tootjaks alles kolm kuud tagasi loodud täiesti tundmatu Briti ettevõtte, mis liigub aga peagi USA lukufirma ASSA ABLOY hõlma alla ning asub dokumente trükkima Malta saareriigis.

Riigihanget uue passitootja leidmiseks politsei välja ei kuulutanud. Sellise õiguse annab riigihangete seaduse erisäte, mis räägib erilistest turvanõuetest. 

Hanke asemel korraldas amet turu-uuringu, milles osales neli tootjat. Neil tuli vastata kirjalikule küsimustikule, teha esitlus hankekomisjoni liikmetele ja esitada oma esialgne pakkumise. Nii kujunes pingerida, mille tippu jõudis pealtnäha täiesti tundmatu ettevõte nimega ID Global Solutions.

Avalike andmebaaside kohaselt asutati see ettevõte alles suve hakul 31. mail Tartu-suuruses Suurbritannia linnakeses Basingstoke’is.

Kui veidi edasi uurida, siis selgub, et selle lapsettevõtte taga on tegelikult üle saja aasta sularaha ja dokumentide tootmisega tegelenud De La Rue International Limited. Samas linnas on ka selle ettevõtte peakontor.

Põhjus, miks kodanikuidentiteedi valdkonnas tegutsemiseks eraldi ettevõte loodi, peitub selles, et De La Rue soovis sellest ärist väljuda ja tegevuse maha müüa. Nii teataski ettevõte juunis, et müüb selle tütarfirma maha ASSA ABLOY gruppi kuuluvale USA turvadokumentide tootjale HID Globalile.

Eesti passe hakkab ettevõte tootma Maltal ning tööd lähevad käima hiljemalt 1. jaanuarist 2021.

ID Global Solutions Limited hakkab vastutama passi plankide tootmise, dokumendi isikuandmetega sidumise süsteemi ning selleks vajalike seadmete tarnimise eest. Isikuandmed kannab dokumendile PPA.

Eesti riik annab välja seitset tüüpi reisidokumente. Politsei- ja piirivalveamet annab välja Eesti kodaniku passi, välismaalase passi, ajutist reisidokumenti, pagulase reisidokumenti, meremehe teenistusraamatut ja meresõidutunnistust. Diplomaatilist passi annab välja Eesti Vabariigi Välisministeerium.

Lepingu perioodi jooksul tellib PPA lepingupartnerilt hinnanguliselt üle 800 000 dokumendi ning lepingu hind sellise mahu juures on ca 11 miljonit eurot.

Praegu toodab Eesti passe Gemalto OY.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles