Tallink loobus hiiglasliku alkoholiäri konkursil osalemisest

Copy
Singapuri Changi lennujaama lennujuhtimistorn.
Singapuri Changi lennujaama lennujuhtimistorn. Foto: FELINE LIM / REUTERS

Tallink ei esitanud oma pakkumist Singapuri Changi lennujaama tubaka- ja alkoholiäri kontsessioonile, mille käive oli möödunud aastal ligi 388 miljonit eurot, kirjutab The Moodie Davitt Report.

Väljaande teatel esitasid oma pakkumised Lõuna-Korea Lotte Duty Free ning Samsungi tütarfirma Shilla Duty Free, samuti Saksamaa Gebr Heinemann. Üllataval kombel loobus osalemast ka senine operaator, Hongkongi DFS Group, mille käes oli leping 1980. aastast.

Mullu oli väljaande kohaselt Singapuri lennujaama alkoholi- ja tubakaäri käibeks 430 miljonit USA dollarit ehk ligi 388 miljonit eurot. Müük väljuvatele lendudele oli sellest ligi 400 miljonit dollarit, millest omakorda 61 protsenti moodustas kange alkohol, 7 protsenti vein ja vahuvein ning 32 protsenti tubakas.

Müügist saabuvatele lendudele moodustas kange alkohol 74 protsenti ning vein ja vahuvein 26 protsenti. Tubakatooteid lennujaam saabuvatele lendudele ei müü.

Lisaks kontsessioonitasule tuleb kontsessionääril tasuda 20,5 miljoni dollari suurune deposiit, samuti kaasnevad suured kapitalikulud lepingu kestuse vältel.

Esialgu oli pakkumuste esitamise tähtaeg 5. august, ent lennujaam pikendas seda 26. augustini. Võitjaga sõlmitakse leping, mis kestab järgmise aasta 9. juunist 2026. aasta 8. juunini.

Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene ei kinnitanud kuu aega tagasi laevafirma huvi Singapuri Changi lennujaama alkoholi- ja tubakaärisse sisenemise vastu, kuid möönis, et firma otsib aktiivselt ettevõtte laienemiseks võimalusi nii maal kui ka merel.

The Moodie Ravitt Report kirjutas Tallinki võimalikust huvist augusti alguses. Laevafirma kommunikatsioonijuht Katri Link ütles siis BNS-ile, et ei saa võimalikku huvi kommenteerida, kuna Tallinki aktsiad on noteeritud Tallinna börsil.

«Saan sellele vastata nii, et Tallink on korduvalt välja öelnud, et Tallink otsib laienemisvõimalusi maal ja merel ning kui on tehtud konkreetseid otsuseid, siis me sellest teavitame,» ütles Nõgene BNS-ile.

The Moodie Davitt Reporti teatel näitasid lisaks Tallinkile, DFS Groupile ja lõpliku pakkumise esitanutele oma huvi Changi lennujaama duty-free äri vastu ka Heinemann, Dufry, Lagardère Travel Retail, China Duty Free Group, King Power Group ja King Power International.

Väljaande hinnangul oli Eesti laevafirma huvi osalemise vastu üllatuslik. Samas märkis väljaanne ka seda, et osa nimetatud ettevõtetest on mures finantsriskide pärast ega esita tõenäoliselt konkursile oma pakkumust.

Singapuri Changi lennujaama tubaka- ja alkoholiäri maht oli mullu ligi 388 miljonit eurot. Tallinki käive oli samal perioodil ligi 945 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles