Läti endine peaminister teadis kartellikahtlusest juba aastaid tagasi

BNS
Copy
Māris Kučinskis
Māris Kučinskis Foto: Eero Vabamägi

Läti endise peaministri Māris Kučinskise sõnul teavitas korrakaitse teda ehitusfirmade võimalikust kartellileppest 2017. aastal, kui ta veel võimul oli, vahendas Läti televisioon kolmapäeva hilisõhtul.

«Ma ei andnud sellest avalikkusele teada, kuid peaministrina ma teadsin sellest,» ütles Kučinskis. Talle laekunud teabe järgi hõlmas kartellilepe lisaks riigihangetele ka erasektorit.

Endise peaministri sõnul ärgitas ta millalgi 2017. aasta lõpus või 2018. aasta alguses konkurentsiametit «olukorda joonde ajama».

Kučinskise sõnul teadis ta ka, et korrakaitsjatel on nimekiri ebaseadusliku tegevusega seotud riigiametnikest, kuid nimesid tal polnud.

Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) küsitles teisipäeval riigi endist presidenti Raimonds Vejonist, mis võib olla seotud võimude algatatud võimaliku ehituskartelli uurimisega.

Vejonise pressiesindaja Kristine Reisa-Dabolina kinnitusel on ekspresident kriminaalasja kaasatud tunnistajana.

Vejonis ilmus KNAB-i kinnisesse aeda toonitud klaasidega Volkswageniga. LETA andmetel kasutasid Vejonis ja tema abikaasa sama autot Läti uue riigipea Egils Levitsi ametissenimetamise tseremoonial.

Kartellikokkulepe on Läti konkurentsiõiguse raskeim rikkumine.

KNAB alustas 2018. aasta 19. septembril kriminaalasja seoses suuremahulise pistisevõtmisega. Samal ajal uurib konkurentsiamet konkurentsiseaduse rikkumist seoses kartellileppega.

KNAB-il on alust arvata, et vähemalt kümme suurimat ehitusettevõtet on kuritegudega seotud. Kogutud tõendid viitavad suuremahulisele altkäemaksu pakkumisele, kokkuleppeid ehitushangetel ning altkäemaksu pakkumist riigiametnikele tagamaks ka hangetega mitteseotud ärihuve.

Uuritavad kuriteod viidi läbi 2015. aasta algusest kuni 2018. aasta keskpaigani. Võimalikud altkäemaksu summad küündisid 25 000 eurost sadade tuhandete eurodeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles