Vene jõuluprotestiks on kirjas 30 000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistliku partei toetajad protestivad valimistulemuste vastu
Kommunistliku partei toetajad protestivad valimistulemuste vastu Foto: SCANPIX

Jõululaupäevaks plaanitud Kremli-vastane meeleavaldus kogub hoogu, oma osalemisest on teada andnud kümned tuhanded valimispettuste peale pahased venelased.

Samal ajal, kui toetus sotsiaalmeedias kasvab – eile õhtuks olid end Facebookis tulijaks registreerinud 30 000 inimest – ägeneb ka opositsioonijuhtide omavaheline ragistamine.
Kreml näib lahkmeelele igati «kaasa elavat», lootes üritust torpedeerida ja näidata selle liidreid võimalikult halvas valguses.

Laupäevane meeleavaldus peaks näitama, kas liikumine hoogustub või hakkab väsima. Ilmselt on oluline, et protestijail õnnestuks arvuliselt ületada 10. detsembri saavutus, kui Vladimir Putini režiimi vastu avaldas meelt 50 000 inimest, nõudes uusi valimisi.

Nimekaim opositsiooniliider Aleksei Navalnõi näib nüüd avalikult konkureerivat endise asepeaministri Boriss Nemtsoviga selle nimel, kes on siis see «päris» juht.
«Käärimas on tüli vana opositsiooni nagu Nemtsovi ja uute liidrite nagu Navalnõi vahel,» ütles Moskva Plehhanovi majandusinstituudi aserektor Sergei Markov.

Nemtsov on ühtlasi langenud ilmselt Kremli korraldatud räpase kampaania ohvriks. Ta oli sunnitud eile avalikult vabandama kaasopositsionääri Jevgenia Tširikova ja blogija Božena Rinska ees, keda oli telefonitsi solvavalt kõnetanud. Kõnede salvestised postitati Kremli-meelsele veebisaidile.

Nemtsov ja Tširikova ilmusid koos telekanali TV Raini eetrisse, et demonstreerida oma üksmeelt skandaali kiiluvees. «Jevgenia ja mina otsustasime ühendada jõud ja liikuda ühise eesmärgi suunas,» ütles Nemtsov, tunnistades, et ta keelekasutus oli «viga». Tširikova nägi välja suhteliselt leplik.

Nõukogude veteran-dissident Ljudmila Aleksejeva, kes juhib Moskva Helsingi grupi inimõiguslaste tegevust, ütles, et talle tuleb see nääklemine NSVLi põrandaaluse võitluse päevilt tuttav ette.

«Kahju, et Nemtsov lubas endale selliseid sõnu, aga neid avaldada – see on hullem,» ütles Aleksejeva. «Meie ajal oli ikka nii, et kui keegi väitis, et KGB üritab meie vahele kiilu lüüa, siis mina andsin vastu, et kellel seda KGBd vaja – me oleme juba niigi kõik siin tülis omavahel.»
Kõned üles riputanud veebisait Lifenews.ru keeldus kommenteerimast, kuidas nood omandati.

Väheseid aga kahtlevad, et mängus oli KGB mantlipärija FSB käsi.

«Kes siis veel Nemtsovi telefoni kuulaks?» küsis opositsioonimeelse ajalehe New Timesi peatoimetaja Jevgenia Albats. «Siin on üks kahest: kas Nemtsovi kahtlustatakse terrorismis... või siis on FSBga midagi väga nihu.»

Lootused, et protestiliikumine võiks leida toetust parlamendi opositsiooniparteide ridades, said eile suure hoobi: Kommunistliku partei eestvedaja Gennadi Žuganov (suuruselt teine partei duumas) teatas, et protestijad on välismaalaste poolt ülesõhutatud «oranžid revolutsionäärid» – viitega Ukraina sündmustele 2004. aastal.

Küll aga on Kremli katsed opositsiooni isoleerida ja lõhestada andnud tugeva tagasilöögi, ütles Albats. «Kreml kasutab 10 aasta vanust taktikat. Aga nad ei mõista, et täna on meil teistsugune Venemaa.»

Sama meelt on anonüümsust palunud endine kõrge Kremli ametnik, kes ütles Financial Timesile, et «nad mängivad oma mängu tõesti halvasti. Pole üldse selge, kas nad teevad opositsioonile kahju või hoopis kasu.»

Hiljutises teleülekandes andis protestijate põhimärklaud Vladimir Putin oma parima, et demonstrante solvata, koheldes viimaseid kui reetureid ja välismaalaste palgatud viiendat kolonni, mitte kui õiglast muret tundvaid kaasmaalasi.

Ta väitis, et protestijad on USA palgal ning kinnitas, et pidas nende valgeid linte «kondoomideks».
«Kreml annab oma parima, et opositsiooni ärritada. Ja et protestijaid ühte liita,» ütles poliitanalüütik Lilia Ševtsova Moskva Carnegie keskusest.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles