Korruptsioonitõrje kutsus Läti ekspresidendi aru andma

BNS
Copy
Endine Läti president Raimonds Vējonis.
Endine Läti president Raimonds Vējonis. Foto: Kristjan Teedema

Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) küsitles teisipäeval riigi endist presidenti Raimonds Vejonist, mis võib olla seotud võimude algatatud võimaliku ehituskartelli uurimisega.

Vejonis ilmus KNAB-i kinnisesse aeda toonitud klaasidega Volkswageniga. LETA andmetel kasutasid Vejonis ja tema abikaasa sama autot Läti uue riigipea Egils Levitsi ametissenimetamise tseremoonial.

KNAB alustas 2018. aasta septembris kriminaalasja seoses suuremahulise pistisevõtmise ja võimu kuritarvitamisega ehitussektoris. Läti konkurentsiamet uurib samal ajal konkurentsiseaduse võimalikku rikkumist kartellileppe osas.

KNAB-il on alust arvata, et vähemalt kümme suurimat ehitusettevõtet on kuritegudega seotud.

KNAB-i kogutud tõendid viitavad suuremahulisele altkäemaksu pakkumisele, kokkuleppeid ehitushangetel ning altkäemaksu pakkumist riigiametnikele tagamaks ka hangetega mitteseotud ärihuve.

Uuritavad kuriteod viidi läbi 2015. aasta algusest kuni 2018. aasta keskpaigani. Võimalikud altkäemaksu summad küündisid 25 000 eurost sadade tuhandete eurodeni.

Konkurentsiameti info kohaselt on ehitusfirmad mitmete aastate vältel koordineerinud enda tegevusi turuosa jagamisel ning riigihangetel nii Riias kui ka teistes Läti regioonides.

KNAB-i juhi Jekabs Straume sõnul on suurim korruptsioonirisk riigihangetel, kuna seal on mängus suured rahad.

Suurte riigihangete mõju Läti majandusele on tõsine, mistõttu peab Straume sõnul tegema kõik, et hanked oleksid läbi viidud korrektselt ning alati võidaks parim pakkumine.

Ehitusfirma Arčers ja tee-ehitusfirma Binders kaasomanik Armands Garkans külastas ka teisipäeva õhtul Läti korruptsioonitõrje kontorit, kuid sealt lahkudes ajakirjanikele kommentaare ei jaganud.

Läti Televisiooni andmetel käisid KNAB-is ka Skonto Buve tegevjuht Guntis Ravis. LNK Grupi tegevjuht Artjoms Milovs käis samuti võimudele aru andmas, kuid see oli seotud Riia Salu silla rekonstrueerimise kaasusega, mis algas 2016. aastal.

Merko teatas börsile, et Läti konkurentsiameti vestlused SIA Merksi juhatuse esimehe Oskars Ozoliņšiga pole ehitusfirmale teadaolevalt seotud KNAB-i läbiviidava uurimisega.

Kui algselt teatas LETA, et KNAB teostas Merksi kontoris läbiotsimist, siis hiljem täpsustati, et Ozoliņšiga vestlesid konkurentsiameti töötajad.

Merko kinnitusel pole SIA Merksi kontoris toimunud läbiotsimist, ettevõttele ega ühelegi töötajale pole kahtlustust ega süüdistust esitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles