Putin plaanib lüüa Mongoolia Hiinalt üle (7)

BNS
Copy
President Putin 24. aprillil 2019.
President Putin 24. aprillil 2019. Foto: SPUTNIK / REUTERS/Scanpix

Vene president Vladimir Putin lubas Mongooliale taristuinvesteeringuid ajal, kui Ulaanbaatar otsib võimalust oma sõltuvuse vähendamiseks Hiinast. 

Mongoolia paikneb Venemaa ja Hiina vahel strateegiliselt tähtsas kohas ja riigi majandus on kasvanud suuresti tänu mineraalide ekspordile Hiinasse. 

Samas on Mongoolia võimud otsinud võimalusi suurendada eksporti teistesse Aasia riikidesse ja Vene presidendi ühepäevases visiidis nähti head võimalust tugevdada sidemeid Moskvaga. 

«Venemaa ei unusta kunagi Mongoolia abi ja toetust, kui Venemaa võitles natsidega,» lausus Putin teisipäeval, ühinedes pidustustega, millega tähistati 80 aasta möödumist lahingust, kus Mongoolia ja Vene väed võitlesid 1939. aastal sissetungivate Jaapani vägedega.  

Mongoolia president Khaltmaagiin Battulga ja Putin allkirjastasid rea kokkuleppeid, mille seas on ühiste investeerimisfondide loomine Mongoolia taristuprojektide rahastamiseks. 

Lahingu aastapäeva tähistamiseks kinkis Vene president Mongooliale 100 miljardi rubla (1,5 miljardi USA dollari) suuruse laenu. Battulga ütles, et kavatseb kasutada seda raha uute raudteede ehitamiseks Hiina piirile, avamaks veel ühe söe- ja mineraaliekspordi kanali. 

President lausus ka, et Mongoolia loodab ehitada mõnesse Venemaa sadamasse terminali oma maavarade ekspordi edendamiseks läbi Venemaa. 

Kuigi Venemaa ja Mongoolia vaheline kaubanduse maht on 1,7 miljardit dollarit, moodustab 95 protsenti sellest Venemaa nafta ostmine Mongoolia poolt. 

Augusti esimesel poolel tegi harvaesineva visiidi Mongooliasse USA kaitseminister. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles