Rootsi turg lajatas: eesti endise ehitushiiu puitmajaäri on raskustes (1)

BNS
Copy
Andres Koger oli omal ajal Eesti juhtiv ehitusettevõtja, kuid sattus raskustesse.
Andres Koger oli omal ajal Eesti juhtiv ehitusettevõtja, kuid sattus raskustesse. Foto: Viktor Burkivski

Endise tuntud ehitusettevõtja Andres Kogeri suurosalusega moodulmajade tootja Timo Houses OÜ läheb saneerimisele, kuna sattus Rootsi turul raskustesse.

Ettevõte on sattunud makseraskustesse seoses põhilise turu – Rootsi majanduspoliitiliste otsustega ajutiselt külmutada elamumajanduse toetuspakette. Suurt negatiivset mõju on avaldanud ka Rootsi krooni kursi 10-protsendiline langus euro suhtes viimase pooleteise aasta jooksul, teatas Timo Houses.

Postimees kirjutas juuli lõpus, kuidas Põhjamaadesse, eriti Rootsi eksportivaid puitmajatootjaid tabas mullu kohaliku ehitusturu langus rängalt. Parimal juhul kahanes müügitulu, halvimal juhul tuli uksed sulgeda.

Andres Koger ütles, et nad lähevad saneerimisprotsessi optimistlikult. «Käimasolevad läbirääkimised tulevaste tööde osas on paljulubavad, sest tagasiside meie selgelt eristuva arhitektuuriga moodulmajadele on positiivne. Usume, et tavapärane töökorraldus ja kohustuste täitmine on võimalik taastada, aga me vajame selleks aega ja palume oma partneritelt kannatlikkust,» rääkis Koger.

Timo Houses OÜ moodulmajatehas annab Harjumaal tööd 80 inimesele ja on kuue aasta jooksul eksportinud kogu oma toodangu valdavalt Rootsi. Ettevõte teenis mullu 19,6 miljoni euro suuruse käibe juures 1,2 miljonit eurot puhaskasumit.

Andres Kogerile kuulus eelmisel kümendil Eesti üks suurimaid ehitusfirmasid Koger ja Partnerid. 2013. aastal algatati ettevõtte vastu pankrotimenetlus, kuid kohus otsustas selle peatada. Koger on 2013. aastal Eesti Päevalehele öelnud, et ta on ehitusäris tegutsenud juba ligi 30 aastat ja tõenäoliselt uue firmaga ei alusta.

Koger ja Partnerid ettevõtte pankrotistumine tulenes Kogeri sõnul lühikesest rahastusskeemist, kus pangad finantseerisid elamuehitust ainult ehitusperioodil, mis tähendas vajadust valminud majade kiireks müügiks. Kui elamumüügis tekkis tõrge, põhjustas lühiajaline rahastamisskeem kiirelt probleemi, rääkis Koger.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles