IMF ähvardab Ungarit mitte aidata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi president Christine Lagarde.
IMFi president Christine Lagarde. Foto: SCANPIX.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Liit hoiatasid Ungarit, et keelduvad arutamast uut laenu, kui Budapest klammerdub kahe vastuolulise seaduseelnõu külge.

Eelläbirääkimised Ungari valitsusega katkesid käesoleva nädala alguses – pärast seda, kui viimane tõttas vaatamata läbirääkijate mureavaldustele keskpanga reformi ja eelarvestabiilsuse seadusi parlamendist läbi suruma.

Üks olukorraga tuttav allikas ütles Financial Timesile, et läbirääkijad olid asjaolusid «valitsusele eelnevalt väga põhjalikult selgitanud» ning väljendanud rahutust seaduseelnõude pärast.

«Neil paluti teha neid seadusi normaalses tempos, et anda aega aruteludeks. Aga nad põrutavad edasi», et seadused enne aastavahetust vastu võtta, ütles allikas.

See aga tekitaks olukorra, kus läbirääkijad pandaks lihtsalt fakti ette.

Keskpangaseaduse puhul nähakse ohtu selle sõltumatusele. Eelarveseadus – mis raiuks põhiseadusesse üksikisiku ühtlase tulumaksu – piiraks aga läbirääkijate hinnangul tulevaste valitsuste «manööverdamisvõimet», kui tarvis oleks tõsta riigi sissetulekuid.

Kuigi valitsus on vihjanud, et võib keskpangaseaduse osas IMF-ELile vastu tulla, ei paista eelarveseaduse puhul mingeid kompromissi märke.

Ühtlane tulumaksumäär – Orbani valitsuse tänavune suur saavutus – tuleb kriitikute arvates kasuks peamiselt rikastele, tekitades aga augu eelarvelaekumistesse.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso on läkitanud Ungari peaministrile Viktor Orbanile kirja, milles soovitab Ungaril tungivalt mõlemad seaduseelnõud tagasi võtta.

Barroso tunnistab, et läbirääkimised katkesid justnimelt nende kahe seaduseelnõu tõttu ning väljendab «tõsiseid kahtlusi», kas praegused versioonid on vastavuses ELi seadustega.

Ühtlasi ütleb komisjoni president tavatult järsus toonis, et Ungari finants- ja majandusraskustes ei ole süüdi Euroopa võlakriis, vaid Ungari oma sisepoliitika.

Kirja sisu kirjeldas Financial Timesile läbirääkimistega seotud ametnik.

Nimetatud sündmuste valguses on kahtluse all IMF-ELi abi Ungari valitsusele – ning viimase siirus abipalumisel.

Investorid jälgivad valvsalt sündmuste arengut.

Novembris omistas Moody’s Ungarile rämpsreitingu, teised agentuurid ootavad aga ilmselt ära, mis IMFi kaubast saab.

Oma rahvale räägib Ungari valitsus aga rahustavaid sõnu. Majandusminister Gyorgy Matolcsy teatas esmaspäeval televisiooni vahendusel, et IMF-ELi läbirääkimised võivad alata «10. jaanuari paiku».

Ühtlasi üritas ta jätta muljet, et läbirääkimised ei ole katkenud.

«Läbirääkimised ei katkenud reedel, kuna nad pole veel alanudki,» ütles minister.

Ametnike sõnutsi olid EL ja IMF mures juba varem – mullu kehtestatud nn «pankade karistamise maksu» pärast. Aga need uued seadused olid viimane piisk.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles