Karistada saanud tippaudiitor: tõlgendasime reegleid erinevalt

PM Majandus
Copy
Deloitte´i kontorihoone
Deloitte´i kontorihoone Foto: SCANPIX

Audiitortegevuse järelevalve nõukogu (AJN) otsuse kohaselt rikkus Deloitte Audit Eesti audiitorteenuse aluspõhimõtteid ning nõukogu trahvis ettevõtet 10 000 euroga. Ettevõtte sõnul tõlgendati Euroopa Liidu regulatsioone nõukogust erinevalt. 

Nõukogu tuvastas Deloitte'i kvaliteeti hinnates töövõtu, mille käigus oli ettevõte osutanud keelatud auditivälist teenust ning esitanud kliendile ebatäpseid andmeid ning rikkunud ka eetikakoodeksi nõudeid, teatas nõukogu.

Kvaliteedikontrolli kohaselt ei saa seega hinnata Deloitte'i kvaliteeti kõrgeimatele nõuetele vastavaks ja nõukogu määras ettevõttele distsiplinaarkorras trahvi 10 000 eurot ning pani kvaliteedihindeks «kollase». Tegemist on esmakordse juhtumiga, kus Big4 ettevõtte kvaliteedimärgist alandatakse. 

Deloitte Eesti Auditi direktor Erki Usin ütles, et otsusega väljendab ettevõte kahetsust, et nende tõlgendus Euroopa Liidu regulatsiooni rakendamisest 2016.a-2017.a üleminekuperioodil osutus AJNi omast erinevaks. «AJN kvaliteedikontrolli otsus puudutab kontrollitud seitsmest töövõtust ühe töövõtu ühte kitsast aspekti,» lisas ta.

Selle aasta veebruaris teatas ametist lahkumisest Deloitte Eesti pikaaegne juht Veiko Hintsov. Usin rõhutas, et Hintsovi lahkumine ettevõttest oli tema isiklik otsus, mis põhines vastastikul kokkuleppel ning ei ole seotud eelkirjeldatud AJN kontrolliga. «Peame ausust, eetilist käitumist ja oma töö kvaliteeti vaieldamatult oma kõige olulisemateks põhiväärtusteks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles