Serbia maapõues võib peituda tohutu varandus (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Liitium.
Liitium. Foto: MARIANA BAZO / REUTERS

Geoloogide sõnul võib Serbia maapind peita endas kontinendi suurimaid liitiumivarusid, mille kaevandamine võiks tuua vaesele riigile tohutuid rikkusi ja anda Euroopale uue relva majandus-geopoliitilises võitluses Hiinaga. Paraku puudub riigil võimekus liitiumi kaevandamiseks. 

Liitiumist on saanud üks maailma kõige nõutumaid metalle, sest sellest valmistatakse liitiumioonakusid, mis lähevad muu hulgas nii nutitelefonide, sülearvutite kui ka elektriautode sisse. Liitium on muutunud elektroonikatööstuses kriitilise tähtsusega komponendiks ja nõudlus selle järgi kasvab tohutu hooga. 

Suure nõudluse tõttu on kaevandusettevõtted asunud otsima liitiumi üle kogu maailma ja jõudnud ka mägisesse Serbiasse, kus viiakse hetkel läbi geoloogilisi uuringuid. Liitiumit loodab Serbiast leida Anglo-Austraalia kaevandusgigant Rio Tinto, kuid nad pole sugugi kindlad, kas metalli on võimalik mõistlike kuludega sealt ka kätte saada.  

Rio Tinto geoloogid usuvad, et Serbia peidab endas piisavalt liitiumit, et anda Euroopale võimalus konkureerida Hiinaga, mis on maailmas suuruselt kolmas liitiumitootja ja maailma suurim liitiumioonakude tootja. Esialgsetel hinnangutel sisaldab Serbia maapõu 200 miljonit tonni liitiumit, mis teeks sellest suurima leiukoha Euroopas.

Kaevandushiiglane pole hetkel avaldanud, kust kohast nad täpsemalt Serbias liitiumi otsivad. Samuti puuduvad veel käega katsutavad tõendid, et taolised varud tõepoolest eksisteerivad. Sarnane olukord valitseb näiteks ka Boliivias, kus on spekulatsioonide järgi maailma suurimad liitiumivarud, kuid reaalset kaevandustegevust ei toimu, sest pole selge, kui palju seda on ja kas see ennast ära tasuks. 

Lisas Rio Tinole on saabunud Serbiasse geoloogilisi uuringuid tegema ka firma nimega Jadar Lithium, mille taga seisavad ühe maailma suurima USA-päritolu panga JPMorgan Chase investorid. Jadar viib läbi geoloogilisi uuringuid riigi lõunaosas ja enda sõnul on nad leidnud mitmel pool võetud pinnaseproovidest kõrgendatud liitiumikontsentratsioone. Ettevõte usub, et Serbiast võiks saada Euroopa liitiumitööstuse süda. 

Serbia valitsusel on tekkinud liitiumi vastu suur huvi, sest riigi elatustase on äärmiselt madal. Liitiumitööstus ja liitiumikoonakude tehased võiks anda Serbia majandusele täiesti uue hingamise. Paraku puuduvad riigil endal ressursid ja võimalused liitiumi kaevandamiseks ja seega peavad nad lootma välismaistele suurkorporatsioonidele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles