Hoogne palgatõus jätkub, toimetulek halveneb (4)

Copy
Palk ja toimetulek
Palk ja toimetulek Foto: Pm

Keskmine brutokuupalk tõusis tänavu teises kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7,4 protsenti, 1419 euroni. Kuigi palgad kasvavad Eestis juba terve kümnendi pidevalt, ilmneb, et mullu toimus ootamatu pööre, kui inimeste hinnangul nende toimetulek hoolimata palgatõusust halvenes.

Palgatõusu veab riigisektor, sest riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes kasvas keskmine palk lausa 11,2 protsenti, 1817 euroni. «Juba mõnda aega toetab keskmise palga kasvu kiire palgatõus avalikus sektoris. Ka teises kvartalis suurenesid palgad nii riigi kui ka kohalike omavalitsuste haldusalas hoogsamalt kui erasektoris,» ütles keskpanga ökonomist Orsolya Soosaar pressiteates.

Soosaar märkis, et avalikus sektoris on enamasti väga oluline hea eesti keele oskus ning seepärast tuleb tööandjatel leida uusi töötajaid kohalike seast. Seetõttu suurendab tööjõupuudus avaliku sektori töötajate jõudu palgaläbirääkimistel rohkem kui mitmel erasektori tegevusalal, kus tööandjatel on võimalik inimesi värvata ka välismaalt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles