Ekspankur: USA keskpank peaks aitama kaasa Trumpi valimiskaotusele (1)

Copy
USA keskpanga harupanga New Yorgi föderaalreservpanga endine juht Bill Dudley sellel 2018. aasta 24. maist pärineval fotol.
USA keskpanga harupanga New Yorgi föderaalreservpanga endine juht Bill Dudley sellel 2018. aasta 24. maist pärineval fotol. Foto: VICTORIA JONES/AFP

Endine USA keskpanga tippametnik kutsus teisipäeval haruldases sekkumises päevapoliitikasse keskpanka seisma vastu president Donald Trumpi püüetele võita järgmise aasta presidendivalimistel teist ametiaega. 

USA keskpanga harupanga New Yorgi föderaalreservpank endine president Bill Dudley kirjutas Bloombergi arvamusveerus ka, et föderaalreserv ei tohiks aidata intressimäärade langetamisega kaasa Trumpi hoogustuvale kaubandussõjale Hiinaga. 

Ühendriikide keskpank langetas juulis esimest korda viimase 10 aasta jooksul baasintressimäära. 

Dudley seisukohavõtt läheb vastuollu keskpanga praeguste ametnike püüetega seista päevapoliitikast kõrgemal ja hoiduda poliitikasse sekkumisest, hoolimata Trumpi peaaegu aasta kestnud nõudmistest lõdvendada rahapoliitikat. 

Endise New Yorgi föderaalreservpanga juhi sõnul on võimalik väita, et 2020. aasta presidendivalimiste tulemus jääb keskpanga tegevuspiiridesse, sest Trumpi teine ametiaeg kujutab ohtu maailmamajandusele ning keskpanga poliitilisele sõltumatusele ja poliitikamandaadile. 

«Kui rahapoliitika eesmärk on saavutada parim pikaajaline majandustulemus, peaksid föderaalreservi ametnikud kaaluma, kuidas nende otsused mõjutavad poliitilist tulemust 2020. aastal,» kirjutas ta. 

Trump süüdistab USA majanduse kasvutempo aeglustumises oma sõjaka kaubanduspoliitika asemel regulaarselt keskpanka ja on nõudnud föderaalreservilt baasintressimäära järsku langetamist. 

Eelmisel nädalal nimetas ta keskpanga presidenti Jerome Powellit vaenlaseks ja teisipäeval säutsus ta Twitteris, et keskpanga ametnikele meeldib vaadata «meie tootjaid heitlemas raskustega» eksportimisel lõdvema rahapoliitikaga riikidesse. 

Powell on öelnud vastuseks küsimustele Trumpi peaaegu igapäevase kriitika kohta, et keskpanga ametnikud ei lähtu oma poliitikaotsustes päevapoliitikast. 

Keskpanga pressiesindaja kinnitas teisipäeval seda positsiooni, öeldes, et see juhindub oma poliitikaotsustes ainult oma kongressilt saadud mandaadist hoida hinnastabiilsust ja maksimaalset tööhõivet. «Poliitilised kaalutlused ei etenda mingit rolli,» lisas ta. 

Dudley kirjutas arvamusveerus, et kui keskpank peaks juulikuist 0,25-protsendipunktist baasintressimäära langetust tänavu kordama, võib see julgustada Trumpi eskaleerima «katastroofilist» kaubandussõda Hiinaga. 

«Keskpanga jõupingutused saabuvat hoopi pehmendada ei pruugi jääda lihtsalt ebatõhusaks, need võivad olukorda veelgi halvendada,» kirjutas ta. 

Selle asemel peaks keskpank endise tippametniku sõnul selgelt välja ütlema, et ei kavatse Trumpi kaubanduspoliitikale intressimäärade langetamisega vastata, saates sedasi sõnumi, et president peab enda algatatud kaubandussõdade riskid enda kanda võtma, mille seas on ka järgmiste valimiste kaotamise risk. 

Dudley läks New Yorgi föderaalreservpangast erru eelmisel aastal ja töötab praegu Princetoni ülikoolis teadurina. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles