Jaapani naised peavad tööandjaga kontsakingasõda

Rait Piir
, reporter
Copy
Tüüpilisi Jaapani kontoritöötajaid.
Tüüpilisi Jaapani kontoritöötajaid. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Jaapani ettevõtetes kehtivad sageli väga ranged riietusstandardid, et töötajatest jääks võimalikult korrektne, soliidne ja ametlik mulje. Naistöötajatelt eeldatakse enamasti kontsakingade kandmist, mis muudab paljude naiste tööpäevad võrdlemisi piinarikkaks. Jaapani naistel on tööl kontsakingade kandmisest kõrini ja seepärast on saareriigis alanud sel teemal elav arutelu, mis omakorda on kaasa toonud konflikti tööandjatega.

Vaatamata oma kõrgtehnoloogilisele mainele ja värvikale popkultuurile on Jaapan üpriski konservatiivne riik, kus soorollidele, nagu ka paljudele muudele sotsiaalsetele rollidele pööratakse palju tähelepanu. Tegu on rangelt hierarhilise ühiskonnaga, mis on ühtlasi väga patriarhaalne.

Naistelt eeldatakse nii tööl kui ka eraelus väga naiselikku riietumist ja käitumist, mille hulka kuulub pidev meikimine, soeng jms. Jaapani tööandjad on alati eeldanud, et naised tulevad tööle meest otsima ning kui on selle leidnud, jäävad koduperenaisteks. Veel paarkümmend aastat tagasi Jaapani majandusime ajal oli tööl käiv jaapanlanna haruldane, enamik naisi kasvatas lapsi ja hooldas kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles