Legendaarne Viljandi firma läheb müüki (1)

BNS
Copy
Tehingu osalised kohtusid täna Toom Tekstiili Viljandi tehases. Pildil nõukogu liige Innar Susi (vasakult), juhatuse esimees Vahur Roosaar ja Coop Panga äripanganduse juht Hans Pajoma. 
Tehingu osalised kohtusid täna Toom Tekstiili Viljandi tehases. Pildil nõukogu liige Innar Susi (vasakult), juhatuse esimees Vahur Roosaar ja Coop Panga äripanganduse juht Hans Pajoma. Foto: Andres Raudjalg

Tootmis- ja tekstiilitööstuse kogemusega investoreid koondav Smart Production Nordic OÜ ostab Viljandimaal tegutseva kodutekstiili, madratsite ja mittekootud materjalide tootja Toom Tekstiili.

Möödunud nädalal müüsid senised Toom Tekstiili aktsionärid Illimar Toom ja Innar Susi neile ettevõtete kaudu kuulunud enamusosaluse.

Tehingut rahastab Coop Pank. Poolte kokkuleppel tehingu hinda ei avalikustata.

Ettevõtte ostnud investorite gruppi esindab alates tänavu maist Toom Tekstiili tegevjuhina töötav Vahur Roosaar, kes jätkab pärast tehingut ka ettevõtte juhatuse esimehena. Viljandist pärit Roosaar töötas Toom Tekstiilis ka aastatel 2001-2002. Lisaks Roosaarele hakkab Toom Tekstiili juhatusse kuuluma ka Peep Armväärt, kes on samuti varasemalt pikaajaliselt Toom Tekstiilis töötanud.

«Toom Tekstiili vastu tundis huvi mitu võimalikku ostjat ja valiku tegemisel sai määravaks ennekõike ostjate visioon. Olen kindel, et ettevõte sai kogenud ja selge nägemusega uued omanikud, kelle juhtimise all tegevus nii jätkub kui kasvab. Müügi eeltingimuseks oli meie poolt, et tootmist Viljandis ja Abja-Paluojas ei lõpetata ning sellise kinnituse on uued omanikud andnud,» ütles Toom Tekstiili asutaja Illimar Toom.

Vahur Roosaare sõnul jätkatakse tekstiiltoodete valmistamist nii Eesti turule kui ka ekspordiks. «Meie eesmärk on paari aastaga ärimahtusid kahekordistada ja muuta Toom Tekstiil kasumlikumaks,» ütles ta.

«Eesti tootjatel võib olla keeruline konkureerida globaalse masstootmisega, kuid meie võimalus on kasutada ära siinseid tugevusi: toota kvaliteetsemalt ja targemini. Eriti Põhjamaades on Eesti tekstiil- ja mööblitooted tuntud oma kõrge kvaliteedi poolest ja see loob meile ekspordivõimalusi. Minu ja Peebu jaoks on tegu varasemasse töökohta naasmisega, seekord juba ka omaniku tasandil,» ütles Roosaar.

Toom Tekstiili ostu-müügi tehingut nõustasid müüjate poolt Aureus Capital Consulting ja ostja poolt Smart Production Management ning Uplegal Advokaadibüroo.

Smart Production Managementi omanikeringi kuuluvad Vahur Roosaar, Peep Armväärt, Markko-Rollin Põdra ja Urmas Tiru. 

Alates 1995. aastast tegutsev AS Toom Tekstiil on kodutekstiili, madratsite ja mittekootud materjalide tootja, mis annab tööd kokku 230 inimesele, neist umbes 155 Viljandis ja 75 Abja-Paluojal.

Ettevõtte toodab kodutekstiile, peamiselt tekke ja patju, aga ka voodeid ja madratseid ning mööbli- ning ehitustööstuses kasutatavaid vatiine.

2018. aastal oli Toom Tekstiili käive 13 miljonit eurot. Ettevõtte peamised turud on Saksamaa, Austria, Soome, Eesti ja Leedu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles