Kaubandussõja süvenemine viis Aasia börsid sügavale punasesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Pekingi börsihoone esmaspäeval.
Pekingi börsihoone esmaspäeval. Foto: Mark Schiefelbein / AP

Aasia aktsiaturgude suuremad indeksid läksid esmaspäeval langusesse pärast seda kui USA ja Hiina suhted muutusid reede ja nädalavahetuse jooksul märksa halvemaks. 

Hiina kehtestas reedel USAle uued imporditollid väärtuses 75 miljardid dollarit vastutasuks Trumpi kõige hiljutisematele tollidele, mille USA president kuulutas välja sellel kuul. Trump vihastas ja lubas tõsta kõiki seni kehtivaid tolle. Senine 25-protsendine toll 250 miljardi dollari väärtuses kaupadele tõuseb 30 protsendi peale ja hiljuti kuulutatud 10-protsendine toll 300 miljardi väärtuses kaupadele tõuseb 15 protsendi peale. 

Lisaks kuulutas president Twitteris, et neil polegi enam suhteid Hiinaga vaja ja «käskis» kõigil USA ettevõtetel Hiinast lahkuda. Trumpi enda sõnul võimaldab seadus tal selliseid käske jagada, kuigi ettevõtted seda ei usu ning nad ei soovi Hiinast ka lahkuda. Viimased paar kuud kestnud kaubandusläbirääkimistega on samuti ilmselt kõik.

Hong Kongi Hang Seng indeks langes esmaspäeval 3,2 prantsenti ja Hiina Shanghai Composite indeks vajus 1,3 protsenti. Jaapani Nikkei kukkus 2,3 protsenti. Langusesse läks ka enamus teisi Aasia indekse. Hiina jüaan langes dollari vastu viimase 11 aasta kõige madalamale tasemele. Jüaani varasem järsk kukkumine sellel kuul tõi kaasa uue tüli USA ja Hiina vahel ning Ühendriigid kuulutasid Hiina pahatahtlikuks valuutamanipulaatoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles