Taavi Aas panustaks raha õlitootmisse

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Majandusminister Taavi Aas kaitseb sadade miljonite investeerimist põlevkiviõli tootmisse.
Majandusminister Taavi Aas kaitseb sadade miljonite investeerimist põlevkiviõli tootmisse. Foto: Mihkel Maripuu

​Majandus- ja taristuministri Taavi Aasa (KE) kinnitusel vähendab põlevkivienergeetika üleminek õlitootmisele Eesti Energia CO2-heidet 40 protsenti, samuti ei pruugi põlevkivielektri konkurentsivõimele hoobi andnud CO2-kvoodi hind olla ministri hinnangul aastal 2030 kõrgem kui praegu.

Nimelt pöördus riigikontrolör Janar Holm juulis Aasa poole, kuna riik plaanib investeerida põlevkiviõli tootmisesse sadu miljoneid eurosid, kuid Euroopa kliimapoliitika tõttu ei pruugi õli tootmine ega rafineerimine tulevikus kasumlik olla.

Riigikontroll on läbi aastate korduvalt juhtinud tähelepanu vajadusele arvestada fossiilkütustesse investeerides majandusriske, mis tulenevad Euroopa Liidu (EL) järjest ambitsioonikamast kliimapoliitikast ja kallinevast CO2-kvoodist.

«Hinnatõus ei saa tulla üllatusena, sest Euroopa Komisjon on juba alates selle süsteemi rakendumisest teinud kauplemisskeemi reegleid ümber nii, et muuta kauplemisühikute hinda kõrgemaks. Sellele vaatamata on ühiku hind tõusnud aeglasemalt, kui Euroopa Komisjon eesmärgiks seadis,» tõdes Holm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles