Helir-Valdor Seeder andis Mart Laari kullipilgu pihta turmtuld (64)

PM Majandus
Copy
Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar
Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui varem on Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kritiseerinud erakonna endise juhi Mart Laari peaministriks oleku ajal loodud pensionisüsteemi, siis nüüd andis Seeder turmtuld ka Eesti Panga pihta, mille nõukogu juhib juba seitsmendat aastat samuti just Laar.

Nimelt ütles endine Eesti Panga juht ja praegune vabamees Ardo Hansson intervjuus ERRile, et valitsuse pensionimuudatused pole reform, vaid vandalism, millest eelkõige kannatavad need, kel sissetulekud väikesed või kel puudub finantskirjaoskus.

Vastates samuti ERRile antud intervjuus Hanssoni kriitikale, kelle ametiaeg hiljuti läbi sai, ütles Seeder, et keskpank hoidus aastaid pensionifondide teemal sõna võtmast.

«Mitte miski ei ole takistanud Eesti Pangal võtta jalad kõhu alt välja, teha erinevaid ekspertiise ja analüüse ka juba varem, kui see teema on olnud aktuaalne. Mitte miski ei ole takistanud aktiivselt sekkuda sellesse protsessi, mis meil on toimunud pea 20 aastat ja kus fondid ei ole pensionikindlustajate huvides Eestis toiminud, kus me oleme selle võrdlustabeli kõige lõpus võrreldes teiste riikidega, kus analoogsed süsteemid toimivad, jne jne,» rääkis Isamaa liider. «Ei ole tulnud kõikide nende aastakümnete jooksul Eesti Pangalt initsiatiivi ja ei ole olnud muret, et see vajab põhjalikku muutmist.»

Pensionireform, mille käigus läks Eesti üle kolmesambalisele süsteemile võeti vastu ja see jõustus toonase Isamaa liidri Mart Laari valitsuse ajal aastal 2002. Laar on olnud Eesti Panga järelvalveorgani ehk nõukogu juht alates 13. juunist 2013.

«Selles kontekstis ei ole minul küll nüüd võimalik tõsiselt võtta seda appikarjet või etteheidet,» lõpetas mõtte Seeder. 

Isamaa on Seedri juhtimisel ja valituspartnerite toel otsustanud muuta pensionisüsteemi taas sisuliselt kahesambaliseks - riigipension ja vabatahtlik kogumine. Kaob kohustuslik kogumine. Varem koosnes pension kolmest sambast - riigipension, kohustuslik kogumine ja vabatahtlik kogumine. 

Valitsus soovib muutused vastu võtta veel sel aastal.

Pikemalt ERRist.

Kommentaarid (64)
Copy
Tagasi üles