Trump nimetas keskpanga juhti riigivaenlaseks (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Donald Trump ja Jerome Powell pole kuigi hästi läbi saanud.
Donald Trump ja Jerome Powell pole kuigi hästi läbi saanud. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Trump vihastas reedel USA keskpanga juhi Jerome Powelli peale pärast seda kui viimane tõi oma kõnes välja kaubandussõjaga kaasnevad riskid. Trump küsis Twitteris, kumb on suurem vaenlane, kas Powell või Xi? 

Powell pidas reedel kõne igaastasel keskpankurite konverentsil Wyomingi osariigis, Jackson Hole linnas. Keskpanga juht toonitas oma kõnes, et USA-Hiina kaubandussõda kujutab endast riski kogu maailma majandusele ja on geopoliitiline püssirohutünn. Powell lisas, et USA majandus võib hetkel küll suhteliselt tugev olla, kuid sellest pole väga palju kasu siis, kui ülejäänud maailm kriisi vajub. 

Keskpanukri märkused said sihtmärgiks Trumpile, kes oli juba niigi maruvihane Hiina poolt kehtestatud uute imporditollide pärast. Powell on jäänud Trumpile hambusse juba mõnda aega, sest president survestab teda pidevalt intressimäärasid langetama. Kuna keskpank pole soostunud seda tegema vastavalt Trumpi soovidele, siis on ta Powelli ka enne Twitteris kirunud. Reedesed kommentaarid olid aga tavapärasest teravamad. 

«Nagu alati, ei teinud keskpank MITTE MIDAGI! See on uskumatu, kuidas nad pidevalt «räägivad» ilma midagi teadmata või küsimata, mis mul plaanis on,» sätusus Trump. «Meil on väga tugev dollar ja väga nõrk keskpank. Ma saan suurepäraselt mõlemaga hakkama ja USAl läheb hästi.»

Ühes teises säutsus, kus Trump tegi Powelli nime kirjutades kirjavea, küsis ta: «Minu ainus küsimus on: «kumb on suurem vaenlane, kas Jay Powel või president Xi?»

USA ja Hiina kaubandussõda võttis reedel uued pöörded, kui Hiina kehtestas USAle vastumeetmena uued imporditollid väärtuses 75 miljardit dollarit. President Donald Trump läks Twitteris pöördesse ja «käskis» kõigil USA ettevõtetel koheselt Hiinast välja kolida ning igasugune äritegevus seal lõpetada. Samuti vandus ta kehtestada Hiinale uued tollid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles