Tuleva sai kolmanda pensionisamba valitsemise loa

PM Majandus
Copy
 Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk.
 Tuleva pensionifondi üks asutajatest Tõnu Pekk. Foto: Mihkel Maripuu

Finantsinspektsioon andis esmaspäeval Tuleva Fondid AS-ile täiendava tegevusloa vabatahtliku pensionifondi valitsemiseks.

Tuleva kodulehel seisab, et finantsinspektsiooni luba on ühistule väga oluline, sest teine pensionisammas on liiga väike selleks, et pensionieas finantsmuredest vaba elu nautida. «Esimese ja teise samba peale kokku saame tulevikus umbes 40 protsenti eelnevast palgast. Igaüks võib juba täna ette kujutada, kuidas oleks hakkama saada igakuise rahasummaga, mis moodustab napilt üle kolmandiku praegusest sissetulekust.»

Ühistu sõnul alustab nende kolmanda samba fond 40 protsenti madalama tasuga, kui täna kättesaadav madalaima tasuga fond. «Eesti pankade II samba fondid on maailmas tuntud kõrgete kulude ja kehva tootluse poolest. Pankade III samba fondid on aga veel kõrgemate tasudega kui II samba omad! Meie tasu saab olema üle kolme korra madalam kui Eesti suurimatel III samba fondidel.»

Uue fondi nimeks saab Tuleva Vabatahtlik Pensionifond. Fondi valitsemistasu on 0,3 protsenti aastas ning plaanitud kogukulu maksimaalselt 0,5 protsenti aastas. Uus fond investeerib kogu vara maailma aktsiaturule, jäljendades MSCI ACWI indeksit. «Teisisõnu: kasvatame järkjärgult oma osalust maailma juhtivates ettevõtetes, et saada tulu maailma majanduse pikaajalisest kasvust,» seisab Tuleva kodulehel. 

Esimestel aastatel hoiab fond kuni viis protsenti varadest likviidsusreservis.

Uue fondi käivitamist juhib juhatuse liige Mari Kuhi. «Oleme koostöös Fort Legali juristidega viimased paar kuud vajalikke süsteeme välja töötanud, analüüsinud ja kirja pannud. Reedel saatsime kogu info finantsinspektsioonile ja jääme nüüd ootama tagasisidet. Hindame, et meie avalduse läbivaatamine võib võtta umbes pool aastat.»

Tuleva Fondid AS-i juhatuse liikmed on Tõnu Pekk ja Mari Kuhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles