Tuntud ökonomist: Euroopa langeb ilmselt majanduskriisi (18)

Rait Piir
, reporter
Copy
Mohamed El-Erian.
Mohamed El-Erian. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

President Obama administratsiooniga töötanud mainekas USA ökonomist Mohamed El-Erian ütles väljaandele Financial News, et Euroopa langeb 70 protsendilise tõenäosusega majanduskriisi. 

El-Eriani sõnul on Euroopa mõned kõige suuremad majandused nagu Saksamaa, Itaalia ja Suurbritannia laastatud ühiskonda lõhestavatest sisepoliitilistest kriisidest, mis annavad selgelt tunda ka nende riikide majanduskasvus. Saksamaa majandus langes juunis 0,1 protsenti ja Itaalia jäi sisuliselt nulli. Viimases lahvatas hiljuti ka uus poliitiline kriis, mis viis valitsuse kukkumiseni.  

«Viis Euroopa suurimat majandust maadlevad hetkel sisemiste kriisidega ning majanduskasv on jäänud unarusse. Mitte ükski neist riikidest ei võta niipea vastu majanduskasvu soodustavaid otsuseid,» ütles ökonimist ja lisas, et poliitiline olukord pole kiita ka Prantsusmaal ja Hispaanias. 

Maailmamajanduse üleüldised väljavaated muutusid senisest veelgi viletsamaks möödunud nädalal, kui USA ja ÜK pikaajaliste võlakirjade tootlus hakkas langema alla lühiajaliste võlakirjade tootlust. USA 30-aastaste võlakirjade tootlus langes rekordiliselt madalale tasemele. Viimati läks võlakirjade tootluskurv «tagurpidi» enne 2008. aasta majanduskriisi algust. 

Mõned maailma suurimad aktsiaindeksid nagu S&P 500 ja FTSE 100 läksid möödunud nädalal suurtesse langustesse. Börse on eelkõige destabiliseerinud USA-Hiina kaubandussõda, mis ei näita hetkel maha jahtumise märke. 

El-Erian prognoosib ühtlasi, et USA keskpank langetab intressimäära enne aasta lõppu tõenäoliselt kaks korda, sest pangast on saanud «aktsiaturgude vang». Tema sõnul pole keskpangal muud valikut kui langetada järgmise viie kuu jooksul intressimäärasid alla 1,75 protsenti, et tulla toime kaubandussõjaga. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles