Tasub jälgida: üle 60 000 Eesti inimese maksueelarve on lõhki (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Suur hulk inimesi peavad praeguse seisuga riigile tulumaksu tagasi maksma.
Suur hulk inimesi peavad praeguse seisuga riigile tulumaksu tagasi maksma. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eestis on poolaasta seisuga pea 61 000 inimest, kes naudivad iga kuu suuremat maksuvabastust, kui nende sissetulek võimaldaks. Selliseid inimesi võib järgmisel kevadel oodata ebameeldiv üllatus, kui nad peavad hakkama riigile tagasi maksma.

Mäluvärskenduseks olgu öeldud, et maksuvaba tulu tõusis 2018. aasta jaanuarist 500 euroni kuus, mis tähendab, et igaüks peab oma palka ja muid sissetulekuid aasta jooksul hoolikalt jälgima ja seejärel oma tulumaksuvaba osa suuruse välja arvutama ning tööandjale sellest teada andma.

Kuna süsteem võib olla keeruline, on palju neid, kes pole seda teinud. Nemad saavad praegu tänu maksuvabastusele rohkem raha kätte, kui tulu lubaks. Selliseid inimesi on maksuameti kuue kuu andmete põhjal 7 protsenti ehk 60 911. Neil tuleks riigile tagasi maksta 8,1 miljonit eurot.

Maksuameti kommunikatsioonijuht Rainer Laurits soovitas inimestel aeg-ajalt oma maksuvaba tulu kasutamine üle vaadata ja vajadusel seda kohendada, et tuleva aasta kevadel riigile peale maksma ei peaks. Seda saab teha e-maksuametis «Minu sissetulekud» nimelise e-teenuse abil.

Õnnelikke on rohkem 

Samal ajal tuleb aga tähele panna, et seal on kuvatud vaid ametile seni teadaolevad andmed. See tähendab, et näiteks andmed vara müügi või üüritulu kohta maksuametil aasta kestel puuduvad ja neid ei saa MTA teavituste saatmisel arvesse võtta.

Teine, märksa suurem hulk inimesi on aga selliseid, kes on maksuvaba tulu kasutanud maksimaalselt nii, nagu seadus seda neile võimaldab. Selliseid on 53 protsenti ehk 480 000. Nemad ei pea järgmisel aastal riigile juurde maksma, aga ei saa ka midagi tagasi.

Kolmas grupp on need, kes on maksusoodustust kasutanud vähem kui võinuks ehk tasunud tulumaksu rohkem. Neid on käesoleva aasta kuue kuu seisuga 370 000 ja nad saavad kevadel tagasi 62,7 miljonit eurot.

Olgu öeldud, et statistika on tehtud juuni seisuga ehk aasta edenedes võib see muutuda. Lõplik selgus, kes ja kui palju riigilt tagasi saab või juurde maksma peab, saabub 2019. aasta alguses.  

Jüri Ratase eelmise valitsuse maksureform

Alates 2018. aastast jaguneb saadava maksuvabastuse suurus kolme peamisesse gruppi. Kui aastane tulu on kuni 14 400 eurot ehk 1200 eurot kuus, siis on võimalik kasutada maksimaalset maksuvabastust, mis on 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus.

Kui kuine sissetulek on vahemikus 1200–2100 eurot (aastane tulu 14 400 – 25 200 eurot), hakkab maksuvaba tulu suurus 500 eurost vähenema ja mida lähemal see on 2100 eurole, seda väiksem on maksuvaba tulu. Üle 2100 euro (aastas üle 25 200 euro) teenides on kogu tulu tulumaksuga maksustatav ja maksuvaba tulu suurus on 0 eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles