Džinn on pudelist väljas: veefirmad tahavad samuti biokütusest pääseda (14)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Kütus.
Kütus. Foto: Erik Prozes / Postimees

Eesti vee-ettevõtjad on mures, et biokütuse lisamise nõue võib hädaolukorra ajal nende veepumbad ja generaatorid rikki ajada.

Järgmisest aastast peab Eestis müüdavas kütuses olema kuni 10 protsenti kas biolisandit või etanooli. Seni on üks erand tehtud kaitseväe ja Kaitseliidu sõidukitele, et säilitada lahingvalmidus. Sel nädalal vabastati nõudest ka väikemootorid, mille alla kuuluvad näiteks muruniidukid ja hekitrimmerid. Põhjus selles, et etanooliga bensiin võib mootorit kahjustada.

Tundub, et džinn on pudelist välja lastud, kuna nüüd tahavad erandit ka Eesti vee-ettevõtjad. Selle tarvis saatis firmasid ühendav Eesti Vee-ettevõtete Liit majandusminister Taavi Aasale kirja, kus räägivad, missuguseid probleeme võib biokomponendiga kütuse kasutamine neile valmistada.

Nimelt tuleb veefirmadel kriisi- ja hädaolukorras varustada majapidamisi ja ettevõtteid puhta joogiveega. Selle jaoks on olemas eraldi generaatorid, mis kasvõi elektrikatkestuse korral joogivett maa seest pumpavad ja seda puhastavad.

Kuna kriis ei hüüa tulles, peavad veefirmade sõidukid ja generaatorid hädaolukorraks iga kell valmis ja tangitud olema. Sama lugu on ka kaitseväe sõidukitega. Seda nõuab mõlemalt lausa seadus.

Probleem on aga selles, et juba 2 protsendiline biokütus hakkab pikaajalisel seismisel riknema ja ummistama generaatorite toitesüsteeme. Samuti võib kütus kihistuda ja tekkida sade. «On olemas reaalne risk, et hoiustatud kütus muutub kasutuskõlbmatuks ja vee-ettevõtted ei saa tagada elutähtsa teenuse osutamist,» muretseb liit pöördumises.

Seetõttu palub liit minister Aasalt, et seadus vabastaks vee-ettevõtted biokütuse kasutamise kohustusest ja lubaks neil jätkata 100 protsenti fossiilsete kütuste peal.

Eesti Vee-ettevõtete Liitu kuuluvad kohalike omavalitsuste veefirmad, aga ka näiteks börsil noteeritud Tallinnas Vesi AS.

Biodiisli või etanooli kasutamise nõue jõudis Eestisse eelmise aasta kevadel, mil seda pidi igas müüdavas liitris olema vähemalt 3,1 protsenti. Tänavu peab seda olema 6,4 protsenti, järgmise aasta jaanuaris aga juba 10 protsenti. Nõue tuleb Euroopa Liidust.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles