Eesti aktsiaturg on suurimate kukkujate seas

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Finantsuudiste blogi Finantsvaade.ee avaldas ülevaate eri riikide aktsiaturgude käekäigust sel aastal, millest selgub, et Eesti aktsiaturg kuulub sel aastal suurimate kukkujate seltskonda.

Üldjuhul märgib alanud nädal finantsturgude jaoks hetke, mil valdav enamus vajalikke tehinguid on selleks aastaks tehtud ja pangad ning investeerimisfondid tõmbavad tasapisi aastale joone alla.

See tähendab, et viimase kahe detsembrikuu nädala jooksul on käibed tavapärasest väiksemad ning ka hinnaliikumised üldiselt tagasihoidlikumad.

Seega ongi paslik üle vaadata 2011. aasta aktsiaturgude tootlused ja reastada riigid paremusjärjestusse.

Alljärgneval graafikul väljatoodud tootlused on leitud kasutades baasvaluutana USA dollarit. Kuna aastataguse ajaga võrreldes on euro-dollari vahetuskurss sisuliselt samal tasemel, kehtivad alltoodud numbrid äärmisel juhul mõneprotsendilise erinevusega ka euro-põhise investori jaoks.

Nagu näha, on käesolevat aastat plusspoolel lõpetamas vaid mõnede üksikute riikide aktsiaturud, märkimisväärsematest ehk Indoneesia, Tai ja Ecuadori aktsiaturud ning sedagi väga tagasihoidlike tootlustega.

Kõige kehvema tootlusega on sel aastal olnud Kreeka aktsiaturg, kuhu investeerides on viimase kaheteistkümne kuu jooksul kaotatud rohkem kui pool sissepandud rahast (-56,61 protsenti). Kreekale järgnevad Ukraina (-41,5 protsenti), Bangladeshi (-39,7), Austria ja Soome (mõlemad -33,8) aktsiaturud.

Eesti aktsiaturg oma pea 23 protsendise langusega on pigem suurimate kukkujate hulgas.

Keskmine langus mõõdetuna üle kõigi nimekirjas toodud riikide aktsiaturgude on käesoleval aastal olnud 14,2 protsenti.

Parimat tootlust näidanud Venetsueela aktsiaturg on riigikorra tõttu muidugi omaette nähtus, lisaks on referentsina hea teda, et nii Venetsueela, Pakistani kui ka Jamaica puhul ulatuvad kohalikud inflatsioonimäärad julgelt kahekohaliste numbrite kanti. Venetsueela puhul on aastane inflatsioonimäär isegi pea 30 protsenti.

Tebelit eri riikide aktsiaturgude tootluste kohta näeb siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles