Karu tuleb: aktsiaturge tabas uus raputus, investorid kardavad peatset kriisi

Rait Piir
, reporter
Copy
Karu ja pull. Üks sümboliseerib langevat ja teine tõusvat turgu.
Karu ja pull. Üks sümboliseerib langevat ja teine tõusvat turgu. Foto: Caro / Paulus Ponizak / Caro / Paulus Ponizak

Suuremad aktsiaturud üle kogu maailma läksid kolmapäeval taaskord tugevasse langusesse, sest USA võlakirjade turult tuleb kriisi märke. Lisaks süvendas investorite muresid Saksamaa halvad majandusnäitajaid, mis võivad viidata, et Euroopa suurim majandus on sisenemas kriisi. 

Börsilanguse vallandas USA 10-aastaste võlakirjade tootluse langemine alla 1,6 protsendi, mis jääb alla kahe-aastaste võlakirjade tootlusele. 10-aastaste võlakirjade tootlus pole langenud alla kahe-aastaste tootust pärast 2007. aasta majanduskriisi ja on alati eelnenud kõigile majanduskriisidele moodsas ajaloos. Võlakirjade tootlikuse kurv läks nii-öelda tagurpidiseks. Investorid sattusid paanikasse ning hakkasid oma aktsiaid maha müüma ja pikaajalisi võlakirju ostma. 

USA 30-aastaste võlakirjade tootlus langes 2,03 protsendile, mis on rekordiline madalseis. Kuna aktsiad kipuvad majanduskriiside ajal olema üpris volatiilsed, siis peavad investorid võlakirju turvalisemaks varaks ja hakkavad neid halbadel aegadel kokku ostma. See viib omakorda aga võlakirjade tootluse langemiseni. 

Tööstusindeks Dow Jones langes kauplemispäeva lõpuks 3,1 protsenti. Laiapõhine S&P 500 indeks vajus 2,9 protsenti ja tehnoloogiaindeks Nasdaq vajus kolm protsenti. USA aktsiate jaoks oli tegu selle aasta kõige süngema päevaga. Investorite paanikast andis ainuüksi märku see, et VIX volatiilsusindeks hüppas järsult 27 protsenti.

USA börsilangusele järgnesid neljapäeval ka suuremad Aasia turud. Hong Kongi Hang Seng indeks langes 0,5 protsenti ja Hiina Shanghai Composite indeks langes 1,1 protsenti. Jaapani Nikkei kukkus 1,3 protsenti ja Austraalia S&P/ASX 200 indeks 2,3 protsenti. Lõuna-Korea börs on neljapäeval pühade tõttu suletud. 

Börsilangusele aitas kaasa ka kolmapäeval Saksamaalt tulnud sünge majandusraport, mille järgi läks riigi majandus teises kvartalis langusesse. Võrreldes varasema kvataliga kukkus Saksamaa SKT 0,1 protsenti. Aasta esimeses kvartalis kasvas Saksamaa majandus 0,4 protsenti. Saksamaa majandus on maailmas suuruselt neljas. Hiina, maailmas suuruselt teine majandus, teatas samal ajal viimase 17 aasta kõige madalamast tööstustoodangu kasvust. 

USA võlakirjade tootluse kurv läks osaliselt tagurpidiseks juba märtsikuus, mil kolme-aastaste võlakirjade tootlus tõusis esimest korda pärast 2007. aastat üle 10-aastaste võlakirjade tootluse. Kurv pöördus siiski normaalseks tagasi 24. juulil. Kolmapäev oli aga esimene kord, kui «peamine» võlakirjade tootluse kurv (2-aastased/10-aastased) pöördus tagurpideks. 

2/10 kurvi pöördumine on eelnenud igale majanduskriisile moodsas ajaloos. See ei pruugi aga tähendada, et kriis on kohe-kohe tulemas, sest möödunud majanduskriis algas ligemale kaks aastat pärast seda, kui kurvi muutus toimus 2005. aasta detsembris.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles