Dominique Strauss-Kahn: Euroopal on «paar nädalat»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dominique Strauss-Kahn.
Dominique Strauss-Kahn. Foto: SCANPIX.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) endine juht Dominique Strauss-Kahn pöördus eile väljakutsuvalt tagasi avalikku ellu, hoiatades «eitusfaasis» Euroopa liidreid, et kriisi lahendamiseks on jäänud loetud nädalad.

Pekingis konverentsil peetud plenaarettekanne oli Strauss-Kahni esimene ametlik sõnavõtt pärast talle esitatud – ja hiljem tagasivõetud – süüdistust hotelliteenija vägistamise katses, mis tõi kaasa tagasiastumise IMFi juhi kohalt käesoleva aasta mais.

Oma isiklikke katsumusi Strauss-Kahn ei puudutanud. Selle asemel kõneles ta ligi tund aega globaalmajanduse probleemidest ja jättis mulje, et on asjadega sama hästi kursis, kui IMFi päevil – olles aga vaba diplomaatilistest kammitsatest Euroopa hädade lahkamisel.

«Praegu tundub see olevat võlakriis. Aga see on enamat: see on kasvukriis. Ja kasvukriisi taga on juhtimiskriis,» ütles ta.

DSK tõi esile Saksamaa ja Prantsusmaa, viidates Euroopa Liidu ajaloole, mis osutab nende kahe riigi lähedase koostöö vajadusele. Ta märkis, et praegused liidrid räägivad teineteisest mööda.

«Probleem on selles, et nad ei näe asju just ühtemoodi ja ma pole päris kindel, kas Merkel ja Sarkozy teineteist mõistavad,» ütles ta.

DSK sõnutsi on Euroopa liidrid finantskriisi pidevalt alahinnanud ning korranud kogu aeg seda viga, et keskenduvad võla kärpimisele kasvu arvelt.

«Probleem on selles, et nad on ikka veel eitusfaasis,» ütles ta.

Brüsseli tippkohtumise kohta ütles Strauss-Kahn, et see oli «järjekordne näide, kuidas poliitikud oma usaldust investorite silmis maha mängivad».

Ta ütles, et liidrid ei ole võtnud käsile ühtegi fundamentaalset reformi: rahaliitu pole, viimases hädas laenuandjat pole, rahapoliitikat pole laiendatud, struktuuripoliitikat pole muudetud.

Tippkohtumisel koostatud stabiilsuspakt «võib olla hea sõnum Saksa sisepoliitikale, kuid see on halb sõnum Euroopa elanikele».

Veelgi enam: Strauss-Kauni sõnutsi ei ole kriisivastast tulemüüri «tegelikult üldse olemas». 500 miljardi eurone Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM) käivituks alles mitme kuu pärast, kuid «see on nädalate küsimus. See ei ole kuude küsimus.»

Ja ta ei usu, et IMF ekstra 200 miljardit kokku saaks, kui USA ei taha raha juurde panna.

Juhtiva Hiina veebiportaali NetEase’i majanduskonverentsil osalenud 500 inimest tänasid DSKd sooja aplausiga. Pärast kõnet istus ta laval koos terve rea hiinlastest kõnelejatega, kes üksteise järel avaldasid talle tänu Hiina rolli tugevdamise eest IMFis.

Hotelliskandaali mainiti vaid ühel korral. Hiina keskpanga nõunik Li Daokui küsis, mida teeks DSK siis, kui peaks ilmnema, et see kõik oli üks suur vandenõu.

«Ma kahjuks ei saa seda kommenteerida,» vastas Strauss-Kahn.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles