Faktikontroll: Seeder muutis meelt, lubas varem pensionitõusu (3)

PM Majandus
Copy
Kuigi Helir-Valdor Seeder on varem öelnud, et II pensionisambast vabanevat raha saab kasutada erakorraliseks pensionitõusuks, sõdib ta nüüd Jüri Ratase juhitud Keskerakonna valimislubaduse vastu.
Kuigi Helir-Valdor Seeder on varem öelnud, et II pensionisambast vabanevat raha saab kasutada erakorraliseks pensionitõusuks, sõdib ta nüüd Jüri Ratase juhitud Keskerakonna valimislubaduse vastu. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles eile korduvalt, et II pensionisamba reform ja erakorraline pensionitõus on eraldi asjad ning pole omavahel seotud. Samas varem on ta sõnades need teemad selgelt sidunud.

«Need on erinevad asjad. II sambaga liigutakse edasi nii, nagu on kokku lepitud, üldised raamid on juba ju koalitsioonileppes,» sõnas ta eile. «Mis puudutab pensioni erakorralist tõusu, siis seda menetletakse koos riigieelarvega, tulenevalt majandusprognoosist, millal on võimalik seda teha.» Seederi sõnul on ka ennatlik eeldada, et II samba reformist riigieelarvesse vabanevat raha saaks kindlasti kasutada Keskerakonna soovitud erakorraliseks pensionitõusuks.

Samas varem on ta sõnades need kaks asja selgesõnaliselt ära sidunud. Vähem kui kaks aastat tagasi detsembris kirjutas Seeder Postimehe veergudel nõnda:

«2017. aastal maksab riik teise pensionisambasse 314 miljonit eurot. See iga-aastane väljaminek ei täida meie vajadusi parimal võimalikul moel. Ausam ja vastutustundlikum ning eesmärgipärasem ja efektiivsem oleks kasutada seda raha näiteks kolme tingliku põlvkonna – praegused pensionärid, tööealised ja lapsed – hüvanguks:

- pensionide 10-protsendiliseks tõstmiseks (167 mln),

- demograafilisteks meetmeteks (100 mln).

- haridusvaldkonna rahastuse parandamiseks (47 mln).»

Järeldus: Seeder on varem sõnaselgelt sidunud II pensionisambast vabaneva raha erakorralise pensionitõusuga. Praegune vastuseis tähendab meelemuutust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles