Pärnumaa kalafirma läheb sügisel Vene turule

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
AS Kajax Fishexports omab ajaloolist kilu- ja räimepüügiõigust.
AS Kajax Fishexports omab ajaloolist kilu- ja räimepüügiõigust. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Venemaa veterinaaramet Rosselhoznadzor eemaldas mai lõpus impordikeelu Pärnumaa ettevõttelt Kajax Fishexportsilt, mis plaanib idanaabrile külmutatud kala ja kalatoodete eksporti alustada sügisel.

Kajax tegutseb Liu külas, tootmishoone asub Pärnu lahe ääres. Ettevõtte juhatuse liige Oleg Omeltšenko avaldas, et Venemaale kala müümise eellepinguid veel pole, kuid septembri lõpus Moskvas toidumessil püütakse kokkulepped sõlmida.

Praegu on ettevõtte suurim turg Soome, kuhu mullu eksporditi 42 protsenti ehk 3,3 miljoni euro väärtuses toodangut. Veerand toodetust läks Ukrainasse ja 13 protsenti Taani. 25 aastat tagasi asutatud Kajax omab ajaloolist kilu- ja räimepüügiõigust, samuti üht kalapüügilaeva. Firma aastatoodang ületab 9000 tonni.

Kevadel inspekteerisid Rosselhoznadzori esindajad Eesti kalakäitlusettevõtteid ja järelevalvesüsteemi. Külastati nelja ettevõtet Harju-, Pärnu- ja Saaremaal, veterinaar- ja toidulaborit ning veterinaar- ja toiduametit.

Audiitorid tegid eelmise kontrolli käigus Venemaa impordinõuetest lähtudes rea märkusi, mille täitmist nüüd hinnati.

Seoses varem Eesti kalakäitlemisettevõtetele seatud piirangutega toimus viimane Vene ametnike kontrollkäik Eestisse 2016. aastal, mille tulemusel sai loa oma toodangut eksportida DGM Shipping. Samuti eemaldati impordikeeld Läti ettevõttelt SIA Karavela.

Rosselhoznadzor keelas 2015. aasta suvel kalatoodete impordi Eestist ja Lätist, viidates veterinaar- ja ohutusnõuete rikkumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles