Suurpank hoiatab: majanduskriisi tõenäosus on kasvanud (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Kaubakonteinerid Hiina Yantiani kaubasadamas Shenzhenis.
Kaubakonteinerid Hiina Yantiani kaubasadamas Shenzhenis. Foto: CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS

Ühendriikide pangandushiiglane Goldman Sachs teatas pühapäeval, et värsked pinged USA ja Hiina vahel muudavad kaubandusleppe saavutamise väga ebatõenäoliseks ja kaubandussõda kahe maailma suurima majanduse vahel venib ilmselt järgmistesse presidendivalimistesse. Seetõttu usub pank, et uue majanduskriisi saabumise tõenäosus on kasvanud.

Klientidele saadetud uudiskirjas prognoosivad panga juhtivad ökonomistid, et kaubandussõda pühib Ühendriikide majanduskasvust tõenäoliselt 0,6 protsenti, mis on märkimisväärne kasv võrreldes varasemalt prognoositud 0,2 protsendiga. Pank langetas USA neljanda kvartali majanduskasvu prognoosi 20 baaspunkti võrra 1,8 protsendi peale.

«Me oleme hiljutiste sündmuste valguses hinnanud ümber kaubandussõja mõju USA majandusele,» kirjutasid ökonomistid Jan Hatzius, Alec Phillips ja David Mericle. «Me võtsime prognoosi muutmisel arvesse finantsturgude reaktsiooni viimase aja uudistele ning sellele järgnenud ebakindlust ettevõtete seas.»

«Ettevõtted vähendavad tõenäoliselt oma kulutusi ja ootavad kaubandussõja möödumist. Majanduslik pessimism vähendab investeeringuid, uute töötajate palkamist ja üleüldist tootmist,» seisab kirjas.

USA president Donald Trump teatas esimesel augustil, et kehtestab tollid kõigile seni maksustamata Hiina importkaupadele, mida on kokku umbes 300 miljardi dollari väärtuses. Nimelt polnud Trump rahul kaubanduskõneluste kulgemisega, sest Hiina pole leppe saavutamisel andnud tema meelest piisavalt järgi. 

Peking teatas peale Trumpi avaldust, et Hiina ei kavatse alluda mitte mingisugusele survele ning lõpetas vastukäiguna USA põllusaaduste ostmise. Peatselt lasi Hiina oma valuuta jüaani väärtuse dollari vastu viimase 10 aasta kõige madalamale tasemele. Trumpi administratsioon kuulutas Hiina selle peale valuutamanipulaatoriks.

Kaubanduskonflikt on kestnud nüüdseks natukene üle aasta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles