Venemaa eemaldas Eesti kalatööstuselt impordikeelu (1)

PM Majandus
Copy
Räimepüük. Pilt on illustratiivne.
Räimepüük. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Venemaa veterinaaramet Rosselhoznadzor eemaldas mai lõpus impordikeelu Kajax Fishexports AS-ilt, mis plaanib idanaabrile külmutatud kala ja kalatoodete eksporti alustada sügisel.

Ettevõtte juhatuse liikme Oleg Omeltšenko sõnul eellepinguid kala Venemaale müümiseks veel pole, kuid septembri lõpus toimub Moskvas toidumess, kus mees püüab kokkulepped sõlmida.

Praegu on ettevõtte suurimaks turuks Soome, kuhu mullu eksporditi 42 protsenti toodangust ehk 3,3 miljoni euro väärtuses. Veerand toodangust läks Ukrainasse ja 13 protsenti Taani.

25 aastat tagasi asutatud ettevõte omab ajaloolist püügiõigust kilule ja räimele, samuti ühte kalapüügilaeva. Ettevõtte aastatoodang on enam kui 9000 tonni.

Kajax tegutseb Pärnumaal Liu külas, tootmishoone asub Pärnu lahe kaldal.

Kevadel inspekteerisid Rosselhoznadzori esindajad Eesti kalakäitlemisettevõtteid ja järelevalvesüsteemi. Inspekteerimise käigus külastati nelja ettevõtet Harju-, Pärnu- ja Saaremaal, veterinaar- ja toidulaboratooriumit ning veterinaar- ja toiduametit.

Audiitorid tegid eelmise kontrolli käigus Venemaa impordinõuetest lähtuvalt rida märkusi, mille täitmist tuldi nüüd hindama.

Seoses varasemalt Eesti kalakäitlemisettevõtetele seatud piirangutega toimus viimane Vene ametnike kontrollkäik Eestisse 2016. aastal, mille tulemusel sai loa oma toodangut eksportida DGM Shipping.

Rosselhoznadzor keelas 2015. aasta suvel kalatoodete impordi Eestist ja Lätist, viidates veterinaar- ja ohutusnõuete rikkumistele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles