Ökonomist: paljude tarbijate jaoks jääb hinnatõus endiselt suureks

BNS
Copy
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: Krisana Antharith / PantherMedia / Krisana Antharith

Ehkki juulis hinnakasv pisut aeglustus, ei taju presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul seda kõik tarbijate grupid – nende jaoks, kes ei tarbi alkoholi või tarbivad seda väga vähe ning kes sõidavad vähe, jäi juulikuu hinnatõus ikkagi suhteliselt suureks.

Tarbijahinnaindeks tõusis tänavu juulis aastavõrdluses 2,1 protsenti, võrreldes juunikuuga langes indeks aga 0,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Juulikuu tarbijahindade muutuses ei olnud Vitsuri hinnangul midagi üllatavat. «Juba esimese poolaasta hinnatõusu põhjal oli näha, et selle aasta üldine hinnatõus jääb märgatavalt väiksemaks, kui see möödunud aastal oli olnud,» ütles ta BNS-ile. 

«Kuivõrd alkoholitootjad ja müüjad tõepoolest hindu tuntavalt alandasid, oli loomulik, et juuli tarbijahinnaindeksi suurenemine saab olema väiksem, kui see esimesel poolaastal keskmiselt oli olnud. Eriti kui võtta arvesse ka jätkuvalt soodsate hindade dünaamikat transpordisektoris,» lisas presidendi majandusnõunik. 

Vitsur märkis seejuures, et inimesed, kes ei tarbi üldse alkoholi või tarbivad seda väga mõõdukates kogustes, võrreldes eelmiste kuudega suurt hinnakergendust ei tundnud.

Presidendi majandusnõunik tõdes samas, et euroala keskmisest jääb Eesti hinnatõus suuremaks ka edaspidi. «Meie areng ja inimeste sissetulekute kasv on tuntavalt kiiremad kui euroala keskmine ja jäävad selliseks ka eelolevatel kuudel,» rääkis Vitsur.

Euroala aastainflatsioon aeglustus juulis kuuga 0,2 protsendipunkti võrra 1,1 protsendile, selgus Eurostati kiirhinnangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles